Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, l-a investit marți, 3 august, pe ultraconservatorul Ebrahim Raïssi în funcția de nou președinte al Iranului, în cadrul unei ceremonii la Teheran. Domnia sa va prelua noile funcții prin depunerea jurământului în Parlament, în ziua de 5 august. În vârstă de 60 de ani, noul președinte iranian a câștigat scrutinul prezidențial din luna iunie încă de la primul tur, cu 62% din voturi, dar și cu o abținere-record. El îi succede moderatului Hassan Rohani. Prioritatea lui Ebrahim Raïssi este îmbunătățirea situației economice, întărind relațiile Iranului cu vecinii săi imediați. «Până acum, a spus Raissi într-o primă declarație, presiunea maximală asupra țării noastre nu a dat rezultate. Statele Unite trebuie să-și revizuiască politica față de noi. Politică noastră externă nu se va limita la acordul nuclear, noi căutăm să ne înțelegem cu ansamblul țărilor, ca un principiu», a ținut să precizeze noul președinte iranian.
«Vom relansa negocierile cu marile puteri»
Ebrahim Raïssi va trebui – spun surse informate apropiate lui – să relanseze negocierile cu marile puteri pentru a putea scăpa de sancțiunile americane și a conferi astfel un suflu economiei iraniene aflată în acest moment într-un punct dezastruos. În contrapartidă, spun sursele citate, Iranul va trebui să accepte limitarea programului său nuclear. Din păcate, această misiune se anunță în continuare dificil de a înregistra progrese. Au avut loc deja mai multe runde de negocieri cu marile puteri la Viena, inclusiv în manieră indirectă, dar la ora actuală ele sunt practic suspendate, noi evoluții fiind așteptate în poziția noii administrații americane Biden.
Acte din trecutul politic îi sunt reproșate noului președinte Raïssi
Mai mulți opozanți politici iranieni reamintesc cu reproș rolul lui Ebrahim Raïssi, în calitate de procuror, în torturarea și executarea opozanților politici iranieni în anii 1980. Amnesty Internațional cere chiar declanșarea unei anchete. La vremea respectivă – reiese din dovezi concrete – actualul președinte a jucat un rol «central» în reprimarea opozanților politici. El a fost identificat ca membru al «comisiilor morţii», responsabil de dispariția forțată sau de executarea fără judecată în 1988 a mii de disidenți politici iranieni. Judecătoarea Diana Eltahawy, director adjunct al Amnesty International, cere Națiunilor Unite să intervină. «Cerem Comisiei ONU pentru drepturile omului să stabilească un mecanism care să adune și să păstreze dovezi care să permită viitoare anchete judiciare pentru crime de drept internațional», a declarat Diana Eltahawy. Sunt încă în viață martori ce pot dovedi veridicitatea faptelor ce-i sunt reproșate lui Ebrahim Raissi.
Inca nu pot intelege de ce tari care poseda armament nuclear,
ba chiar l-au folosit in razboi (SUA)
vor sa interzica altor tari sa faca acelasi lucru.
Sa faci ce zice popa, nu ce face popa!?
TEHRAN 6.18 CHRIST 6, ELIJAH 6, Jesus CHRIST 18; Tehran 6.12 Elijah 6.12, TEH.RAN. TEH-Tishbite, RAN-Romania. Christ and Tishbite from Romania (heavenly definition). Sunt nascut si crescut in Romania, de aceea definitia Teheranului suna astfel in frumoasa limba engleza.