marți, 31 martie, 2020
1.1 C
București

Un Birou de legătură între cele două state coreene, instalat la Kaesong

Coreea de Sud a deschis vineri, 14 septembrie, un Birou de legătură – de fapt prima sa ambasadă în Coreea de Nord – cu sediul în localitatea Kaesong, situată foarte aproape de frontiera intercoreeană, într-o zonă industrială pe care Seulul a închis-o în urmă cu doi ani, din cauza testelor nucleare și balistice nord-coreene.

Din acest moment, relatează corespondentul RFI la Seul, pentru prima oară de la războiul coreean de acum 70 de ani, funcționarii sud și nord-coreeni vor putea să se întâlnească, să comunice «24 ore din 24 și 365 zile pe an». Ei nu vor mai avea, deci, nevoie să recurgă la vechile linii telefonice sau la fax, adeseori tăiate în funcție de evoluția relațiilor, de disputele dintre cele două state coreene. În această «de facto» ambasadă vor lucra permanent circa 20 de sud-coreeni și tot atâția nord-coreeni. Acest Birou de legătură, s-a precizat la Seul, va permite discutarea proiectelor de cooperare intercoreeană, cum ar fi cele din sectorul transporturilor transfrontaliere. Analiști politici din capitala sud-coreeană, citați de RFI, consideră că deschiderea Biroului de la Kaesong este un «semn tangibil de apropiere intercoreeană în ascensiune, inițiată anul acesta de ambele capitale coreene», dar «fără progrese în chestiunea nucleară». Președintele sud-coreean, Moon Jae-in, este așteptat la Pyongyang marți, 18 septembrie, prilej cu care, a aflat corespondentul RFI, va încerca să-l convingă pe Kim Jong-un să reia negocierile cu Statele Unite privind angajamentele luate la precedentul summit în domeniul denuclearizării Nordului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Finalizarea proiectului „Achiziționarea de echipamente inovatoare în cadrul MIAD SRL”

MIAD SRL, în calitate de Beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Achiziționarea de echipamente inovatoare în cadrul MIAD SRL”, cod SMIS...

Suceava devine prima zonă care intră în carantină România

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat că a fost emisă o nouă Ordonanță Militară ce prevede...

13 persoane au decedat la Spitalul Județean din Suceava

Au fost raportate încă 13 decese ale unor persoane confirmate cu noul coronavirus, la Spitalul Județean Suceava,...

Noi reglementări privind acordarea serviciilor medicale pe perioada stării de urgență

Executivul a aprobat astăzi o hotărâre care cuprinde o serie măsuri în domeniul sănătății pe perioada instituirii...

TRENDING

Locuri de muncă vacante la nivel naţional şi în reţeaua EURES

Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind...

Calendar

Până la 30 august