17.1 C
București
marți, 18 mai

Un contract gigant în valoare de 34 miliarde euro pune bazele unei alianțe strategice între Franța și Australia în domeniul submarinelor

După aproape trei ani de negocieri intense, guvernul australian și Naval Group au semnat un acord de parteneriat strategic ce prevede achiziționarea de la grupul francez a 12 submarine. Primul submarin va fi livrat către 2032, după care la fiecare doi ani va fi livrat câte un submarin, până în 2050.

Pentru Australia, contractul are un impact extrem de important, el urmând să confere acestei țări superioritatea maritimă în Asia de Sud-Est. Spre deosebire de submarinul Barracuda, în curs de construcție la Cherbourg pentru marina franceză, submarinele australiene din clasa «Attack» nu vor avea propulsie nucleară, dar performanța lor în detectarea acustică, precum și alonja lor vor fi calculate în așa fel încât să se asigure Australiei un avans față de vecinul său chinez.

Florence Parly, ministrul francez al Armelor, s-a aflat în ultimele zile în Australia unde luni, împreună cu omologul său australian Christopher Pyne, a semnat acordul mai sus amintit. Este vorba de un document de 1.400 de pagini ce consfințește definitiv un contract gigant evaluat la 34 miliarde de euro. Drepturile de proprietate industrială, responsabilităţile, clauzele de garanții, termenele de dare în funcțiune, penalitățile, schimbările tehnologice, preferințele australiene, aprovizionarea cu materii prime – totul a fost examinat și stabilit cu severitate, scriu analiști bine informați de la «Les Echos», pentru a se evita posibile neînțelegeri în cei 50 de ani de viață comună pe care o deschide acest contract în domeniul apărării considerat a fi «unul dintre cele mai importante din toate timpurile». «Negocierile au fost dense și continue, iar dna ministru Parly le-a urmărit în toate săptămânile din septembrie până în decembrie 2018», au declarat oficiali din anturajul domniei sale. Franța garantează îndeosebi Australiei că va susține perenitatea industrială a produselor grupului Naval Group pe un termen foarte lung.

Prima tranșă – de 1,5 miliarde de euro, iar primul submarin – către 2032

Odată stabilit cadrul strategic, nu mai este posibilă revenirea asupra contractului, indiferent de schimbările de natură politică în Australia. Acesta este un punct foarte important din document, având în vedere posibile polemici politice în actuala perioadă a campaniei electorale din Australia. Precizări: cele 12 submarine vor fi inspirate din modelul francez Barracuda și toate vor fi construite în Australia, ceea ce permite crearea a 3.000 de locuri de muncă, din care jumătate direct pe șantierele de construcție a submarinelor, iar restul la subtretanţi. Naval Group s-a angajat să maximizeze partea australiană a contractului, ceea ce l-a determinat să identifice aproximativ 1.199 întreprinderi mici și mijlocii apte să producă unele dintre piesele necesare. De-a lungul timpului, sub «pălăria» marelui contract vor fi încheiate diverse contracte succesive, primul dintre acestea urmând a fi încheiat rapid, el vizând lucrările pentru arhitectura submarinului. Valoarea lui este de 1,5 miliarde de euro și se va derula de-a lungul a patru ani, la șantierele din Cherbourg, Nantes, Ruelle și Toulon. La acest proiect este mobilizată o echipă formată din 700 de ingineri. Primul submarin va intra în serviciu către anul 2032, după care Naval Group s-a angajat să livreze câte un submarin la fiecare doi ani, până în 2050.

Submarinele franceze conferă Australiei superioritatea maritimă în Asia de Sud-Est

Pentru Naval Group, semnarea acordului mai sus amintit cu Australia este un motiv de mândrie, dar și de satisfacție legată de o așa mare afacere pentru constructorii francezi de submarine. Pentru Australia, contractul are un impact extrem de important, el urmând să confere acestei țări superioritatea maritimă în Asia de Sud-Est. Spre deosebire de submarinul Barracuda, în curs de construcție la Cherbourg pentru marina franceză, submarinele australiene din clasa «Attack» nu vor avea propulsie nucleară, dar performanța lor în detectarea acustică, precum și alonja lor vor fi calculate în așa fel încât să se asigure Australiei un avans față de vecinul său chinez.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW