Un semnificativ eveniment diplomatic americano-chinez căruia i-au fost consacrate ample spații în presa mondială a avut loc zilele trecute la Anchorage, în Alaska. Este vorba de întâlnirea americano-chineză de joia și vinerea trecută. Cum era de așteptat, comenta sâmbătă „Le Figaro”, întâlnirea respectivă a prilejuit o „inedită” expunere – cu replici surprinzător de dure – a profundelor dezacorduri dintre cele două părți.
Confruntarea a avut loc între delegația americană, alcătuită din Secretarul de stat Antony Blinken și consilierul Casei Albe pentru problemele securității naționale americane Jake Sullivan, pe de o parte, și o delegație chineză în componenţa căreia s-au aflat ministrul de Externe, Wang Yi, și Yang Jiechi, membru în Biroul Politic al CC al PC Chinez, director al Comisiei pentru Afaceri Externe a CCal PC Chinez.
„Ne așteptam să avem discuții directe și dure asupra unui mare număr de subiecte și tocmai acest lucru s-a întâmplat”, a declarat Jake Sullivan. Dar, a subliniat Antony Blinken, în ciuda tensiunilor, „am fost în măsură să purtăm o conversație foarte deschisă”. Șeful diplomației americane a identificat unele interese „convergente” referitoare la subiecte precumm Iranul, Coreea de Nord, Afganistanul, problemele legate de schimbările de climă. Nu au fost ocolite „divergențele importante” existente între cele două părți.
Presa internațională reamintește discursurile la deschiderea întâlnirii din Alaska, niște discursuri considerate „foarte puțin diplomatice” de ambele părți, punând în evidenţă „prăpastia” existentă între ele în privința unora din problemele lumii. Citând surse informate, „Le Figaro” relatează că în luările de cuvânt, rând pe rând, fiecare a încercat să aibă ultimul cuvânt, recurgând la atacuri de o rară virulenţă. Și, toate, spuse faţă în faţă.
Șeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a fost cel care a acuzat cel mai mult Beijingul că „amenință stabilitatea mondială”. El a fost cel care a expus „profunda neliniște a Washingtonului” legată de acțiuni ale autorităților chineze contra musulmanilor uiguri, în Hong Kong, față de Taiwan, privind cyberatacurile împotriva Statelor Unite sau coerciţiunile economice contra aliaților Americii.
Atacat în subiecte extrem de sensibile pentru China, Yang Jiechi și-a exprimat „puternica opoziție” față de ” ingerințele americane în afacerile interne ale Chinei, amenințând chiar cu „represalii ferme”. Un lung rechizitoriu a lansat împotriva Statelor Unite, acuzate îndeosebi că sunt „campionul în materie de cyberatacuri”. Yang Jiechi a cerut Americii să se ocupe de rezolvarea problemelor din propria ogradă, criticând democrația americană pe care Washingtonul dorește să o „impună” în lume, dar în care chiar americanii nu ar mai avea încredere. Context în care oficialii chinezi au evocat mișcarea antirasistă „Black Lives Matter”, ca exemplu privind respectarea drepturilor omului.
Antony Blinken i-a replicat lui Yang Jiechi, susținând că „nu este niciodată bine să mizezi pe atitudine contra Americii”, dând asigurări că a auzit multe țări exprimându-și „profunda neliniște” legată de atitudinea chineză. Mai mult, ar fi avertizat Blinken, administrația Biden dorește să facă front comun cu aliații săi pentru a se opune „în poziție de forță” Chinei, pe care o consideră „cea mai mare provocare geopolitică a secolului al 21-lea”.
Cooperare, în ciuda tensiunilor
Reamintim că întâlnirea de la Anchorage a intervenit după vizita lui Antony Blinken în Japonia și în Coreea de Sud, doi aliați-cheie ai Statelor Unite în Asia. În acest context, Blinken a folosit întâlnirea pentru a pune în gardă China împotriva oricărei tentative de a exercita presiuni sau destabiliza regiunea. Echipa Biden, care a reproșat administrației Trump izolarea țării pe scena mondială și practicarea unei diplomații bulversante și vehemente pare, acum, să dorească o acțiune „mai metodică” vizând „cooperarea” în fața provocărilor comune, cum ar fi combaterea efectelor schimbărilor de climă. Consilierul Casei Albe pentru securitatea națională, Jake Sullivan, a dat asigurări la întâlnirea din Alaska că Statele Unite nu doresc un conflict cu China, dar „sunt deschise la o competiție dură”.
Wang Yi: China speră că Statele Unite vor face un pas către ea
Wang Yi, șeful diplomației chineze, a declarat la Anchorage după dezbaterea cu delegația americană (citat de agenția de presă Xinhua) că „China speră în continuare că Statele Unite vor face un pas către ea, că fiecare parte poate respecta interesele fundamentale și preocupările majore ale celuilalt… Doar pe această bază ușa dialogului chino-american va putea fi întotdeauna deschisă”.
”Washingtonul, a mai spus Wang Yi, nu trebuie să subestimeze determinarea chineză de a-și proteja suveranitatea, securitatea și interesele sale de dezvoltare”.
–Joe Bidon !
–Ho Ciu Mo !
–Incantat de cunostinta ! Sa trecem la discutii…