Sărbătoarea aceasta locală are loc în weekend-ul Sfintei Maria, un nou prilej de a readuce în prezent însemnătatea ocrotirii divine a Sfintei Fecioare ce a fost patroana Ordinului Cavalerilor Teutoni, întemeietorii, în secolul XIII, a Cetăţii Feldioara, cea mai importantă fortificaţie din Ţara Bârsei.
Localnicii şi turiştii se vor bucura împreună, în cele două zile de sărbătoare, de nenumărate momente deosebite pregătite cu mult drag pentru toţi cei ce vor fi prezenţi.
Curtea Bisericii Evanghelice va fi din nou gazdă pentru meşterii locali şi invitaţii lor speciali care-i vor onora prin prezenţă, iar scena va fi locul în care tinerele talente locale şi invitaţii lor deosebiţi cu renume naţional şi internaţional promit tuturor un program excepţional.
Cavalerii şi domniţele vor aduce publicul mai aproape de atmosfera specifică perioadei medievale, iar Cetatea Feldioara – Marienburg îi aşteaptă pe vizitatorii de pretutindeni cu un program special dedicat celor două zile de sărbătoare.
Activităţile se vor desfăşura ca parte a proiectului „Cetatea Vie – Zilele Porţilor deschise în Cetatea Marienburg – Feldioara”, proiect cofinanţat de Consiliul Judeţean Braşov prin programul de finanţare a evenimentelor culturale.
Cu ocazia acestui Festival la Feldioara se vor întoarce şi mulţi dintre saşii plecaţi în Germania, care îi vor sărbători pe cavalerii de Marienburg, iar Cetatea îşi va deschide porţile tuturor oaspeţilor ce se vor putea bucura alături de locuitorii din întreaga zonă.
Astfel, timp de două zile, cei care vor să viziteze monumentul istoric pot profita şi de Ziua Porţilor Deschise. Vor fi concerte de fanfară, muzică medievală, proiecţii de film, va fi vizionată şi expoziţia din Cetate, oaspeţii urmând să fie însoţiţi de ghizi voluntari în chip şi costume de cavaleri teutoni.
În plus, vor fi amenajate ateliere de meşteşuguri vechi, putând fi vizionate şi piese de teatru pentru copii, piese şi spectacole cu tematică medievală.
La un an după ce a fost renovată şi redată circuitului turistic, Cetatea Feldioara a strâns nu mai puţin de 18.000 de vizitatori plătitori de bilet.
Între timp, în cetate au ajuns mai multe obiecte vechi, atât dintre cele folosite în agricultură, cât şi în gospodăriile locuitorilor comunei, acestea devenind elemente importante ale muzeului din cetate.
În primul weekend din septembrie, la Feldioara are loc sărbătoarea comunei, când se întorc şi saşii care îi vor sărbători pe cavalerii de Marienburg. Cu această ocazie, cetatea îşi va deschide porţile tuturor oaspeţilor, care se vor putea bucura alături de locuitorii din Feldioara. „«Cetatea vie» este numele pe care l-am dat evenimentelor organizate în acest an şi care vor oferi două zile pline localnicilor, dar şi turiştilor, mai ales că, în aceeaşi perioadă, are loc şi sărbătoarea localităţii”, a declarat Sorin Taus, primarul Feldioarei.
În cele două zile vor fi concerte de fanfară, de muzică medievală, proiecţii de film, vizionarea expoziţiei din cetate, însoţiţi de ghizi voluntari în chip de cavaleri teutoni, ateliere de meşteşuguri vechi sau teatru pentru copii, cu tematică medievală.
Prima pensiune din Feldioara, deschisă după restaurarea cetăţii
Primarul din Feldioara, Sorin Taus, spune că, de când poate fi vizitată cetatea, comuna a cunoscut o dezvoltare. „Localitatea s-a schimbat foarte mult în bine de când am deschis cetatea. Au fost foarte mulţi vizitatori şi asta a făcut să se deschidă în comună şi prima pensiune şi acesta e un lucru foarte bun. Acest obiectiv a fost reabilitat cu sprijinul Consiliului Judeţean Braşov”, a precizat primarul Sorin Taus.
Acesta a amintit că în comună mai sunt două obiective istorice importante, respectiv bisericile fortificate de la Feldioara şi Rotbav. „Din păcate, turla bisericii de la Feldioara s-a prăbuşit. Avem în plan să reabilităm ambele biserici şi suntem în discuţii avansate cu Biserica Evanghelică pentru preluarea acestora”, a precizat primarul.
Primăria Feldioara, transformată în muzeu Un alt plan anunţat de Sorin Taus este construirea unei noi clădiri în care să funcţioneze primăria.„Imobilul în care funcţionăm acum este construită în secolul al XVII-lea, iar după ce se va construi noua clădire, în actualul sediu se va amenaja un muzeu. Sunt multe obiecte valoroase descoperite la Feldioara şi multe dintre ele sunt la Muzeul Naţional de Istorie, iar obiectivul nostru este să le aducem înapoi”, a explicat edilul.