Al unsprezecelea focar de pestă porcină africana (PPA) a fost confirmat, joi, în satul Rogojeni, din județul Galați. Autorităţile au hotărât ca toate suinele din sat, aproximativ 90, să fie eutanasiate preventiv, potrivit agenţiei Mediafax. Laboratorul Veterinar de Pestă Porcină de la Iași a confirmat prezenţa focarului de PPA în satul Rogojeni.
„Astăzi (joi – n.r.) echipele vor fi la Rogojeni pentru a acționa în conformitate cu planul stabilit în cadrul ședinței Comitetului pentru Situații de Urgență”, a declarat, joi, într-o conferință de presă, prefectul județului Galați, Dorin Otrocol.
„În baza naţională de date, la nivelul localităţii Rogojeni, comuna Suceveni, sunt 85 de porci, vom vedea ce vom găsi. În exploataţia de la Rogojeni a fost un porc bolnav, am recoltat sânge, l-am trimis la laboratorul de la Iaşi. Câteva ore mai târziu, cetăţeanul a anunţat veterinarul că porcul a murit, am recoltat noi probe şi aseară (miercuri – n.r.) am primit buletinul de analize. Am recoltat probele de sânge de la porcii din gospodărie, de la 11 porci adulţi şi de la 18 purcei fătaţi acum câteva zile”, a declarat directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi, Carmen Stroia, mai notează sursa citată.
În data de 13 august, au fost stinse primele focare de PPA, diagnosticate de la începutul lunii ianuarie a acestui an, în patru gospodării din comuna Micula, iar în data de 24 august a fost stins un focar în localitatea Sărăuad, toate din judeţul Satu-Mare. Potrivit specialiștilor ANSVSA, evoluţia bolii este în permanenţă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă şi se aplică măsuri.
SRI a informat despre pericolul pestei porcine africane din iunie 2016
Serviciul Român de Informaţii a făcut prima informare privind pericolul pestei porcine africane în iunie 2016. Informările SRI au fost la nivel de premier, miniștri, ANSVSA.
,,Conducerea SRI ne-a informat că prima informație pe care au transmis-o beneficiarilor legali a fost în iunie 2016. Anunțau că exista riscul să apară pesta porcină africană. Informările au fost la nivel de premier, miniștri, ANSVSA. Informări au fost făcute structurilor locale și centrale. Primul focar de infecție a fost descoperit în iulie 2017, undeva la Satu Mare. SRI și-a executat misiunea pe care o avea de a informa beneficiarii legali despre acest pericol. Au informări în sensul pericolului la rumegătoarele mici”, a declarat Claudiu Manda, la finalul audierii lui Eduard Hellvig, citează Mediafax.
De asemenea, Claudiu Manda a precizat că, în afară de pesta porcină africană, există pericolul unui alt virus, care poate să afecteze zona zootehnică din România.
„Există pericolul unui alt virus, în ceea ce privește micile rumegătoare. În acest context, am întrebat dacă există informări, au spus că există, că au preocupări și a rămas ca în perioada imediat următoare să ne parvină de la SRI o informare dacă și pe cine au informat în acest sens. A fost o discuție cu SRI că, în afară de pesta porcină africană, poate să ajungă și un alt virus în România, la rumegătoarele mici, oi, care poate să afecteze zona zootehnică din România”, a mai spus preşedintele Comisiei de Control SRI.
Situaţia actuală a focarelor de PPA
În prezent, pesta porcină africană evoluează în 12 județe, în 207 de localități, cu un număr total de 898 de focare și 57 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 232.722 de porci afectați de boală.
În zona de N-V a României, boala evoluează în 3 judeţe, Satu-Mare, Sălaj şi Bihor, prezenţa virusului fiind confirmată în 13 localităţi. Au fost ucişi 1.375 de porci domestici şi au fost afectaţi 15 porci mistreţi.
În zona de S-E a României, boala a fost confirmată în 194 de localităţi, din judeţele: Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi, Ilfov, Buzău și Giurgiu. Au fost ucişi 54.296 de porci domestici din gospodăriile populaţiei, iar în 11 exploataţii comerciale de mare capacitate, o exploataţie comercială de tip A și în abatorul aparținând unei ferme, au fost ucişi 178.426 de porci, a anunţat, joi, ANSVSA.