15.7 C
București
joi, 4 martie

Un prim contact, telefonic, între Joe Biden și Vladimir Putin. Biden a evocat inclusiv subiecte ce-l supără pe liderul rus

În cadrul primei convorbiri telefonice dintre Joe Biden și Vladimir Putin,ambii președinți și-au exprimat dorința prelungirii valabilităţii tratatului privind limitarea armelor nucleare (New START), care expiră la 5 februarie anul acesta.

“Am ajuns la un acord cu Rusia asupra faptului că trebuie să acționăm rapid pentru încheierea unui astfel de acord până la 5 februarie”, a precizat Departamentul de Stat, citat de presa americană.

Corespondentul ziarului “Le Figaro” remarcă faptul că noul președinte american s-a arătat ferm față de omologul său rus, deşi între cei doi lideri a fost evident “acordul lor de principiu” în materie de dezarmare, precum și în ciuda apelurilor Moscovei, după alegerea lui Biden la președinția Americii, în favoarea “normalizării relațiilor americano-ruse”, ajunse la cel mai scăzut nivel de la terminarea războiului rece. Succesorul lui Trump, remarcă “Le Figaro”, “se vrea mult mai ofensiv”. “Președintele Biden, se arată într-un comunicat al Casei Albe, i-a spus clar lui Vladimir Putin că Statele Unite vor acționa cu fermitate pentru apărarea intereselor naționale americane în fața actelor Rusiei care ar provoca daune Americii sau aliaților ei”.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, pe agenda convorbrii telefonice cu Vladimir Putin, Biden a inclus și situaţia din Ucraina de est, reafirmând susținerea fermă a suveranității Ucrainei, precum și chestiunea acordului internațional nuclear cu Iranul. La acest subiect, Rusia a cerut guvernului american să facă primul pas, respectiv revenirea în acordul semnat în 2015, în timp ce Statele Unite cer ca Iranul să-și reînnoiască angajamentele luate în privința programului său nuclear, încălcate deja, parțial, după decizia lui Donald Trump de a ieși din acord și a reinstitui severe sancţiuni împotriva Teheranului.

Încă un subiecte vocat de Joe Biden, care îl supără pe Vladimir Putin, a fost otrăvirea, apoi arestarea lui Aleksei Navalnîi și reprimarea manifestatţilor în favoarea eliberării lui din închisoare.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW