Multă vreme opus aderării Suediei la NATO, Recep Erdogan este începând de luni, 10 iulie, în favoarea aderării Stockholmului. Președintele turc și-a dat în cele din urmă acordul la aderarea Suediei, promovarea în parlamentul turc a actului de ratificare, angajându-se totodată să acționeze pentru aprobarea lui în legislativul țării. Anunțul a fost făcut la o întâlnire cu presa de Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței, care a calificat acest moment ca ”unul istoric”. ”Sunt bucuros să anunț că președintele Erdogan a acceptat să transmită parlamentului turc protocolul de aderare a Suediei de îndată ce va fi posibil și să conlucreze cu acesta pentru garantarea unei ratificări”, a declarat Stoltenberg la finele întâlnirii cu președintele turc și cu primul ministru suedez Ulf Kristersson, în ajunul summitului Alianței Atlantice. ”Finalizarea aderării Suediei la NATO, a subliniat Secretarul general al NATO, este o etapă istorică în beneficiul tuturor aliaților Alianței Atlantice în această perioadă critică. Ea ne face mai puternici și ne asigură o mai mare securitate”, a spus Stoltenberg.
”O zi bună” pentru Suedia
Primul ministru al Suediei, Ulf Kristerssen, a salutat ”o zi bună” pentru țara sa și ”un foarte mare pas înainte” realizat după acordul dat de Turcia. Într-o conferință de presă ținută la Vilnius, în ajunul summitului NATO, premierul suedez s-a declarat mulțumit de acordul anunțat de Stoltenberg. Surse informate, citate de RFI, spun că acum a devenit iminent și votul pozitiv al Ungariei pentru aderarea Suediei la NATO.
Joe Biden, sosit luni la Vilnius, a salutat acordul dat de Erdogan pentru aderarea Suediei la Alianța Atlantică. ”Sunt gata să conlucrez cu președintele Erdogan și cu Turcia pentru întărirea apărării și descurajarea în zona euro-atlantică”, a subliniat Joe Biden într-un comunicat, exprimându-și totodată ”nerăbdarea” de a primi Suedia ca al 32-lea stat membru al NATO.
Declarații în care au salutat acordul lui Erdogan pentru aderarea Suediei la NATO au mai făcut Annalena Baerbock, ministrul german de externe, Catherine Colonna, ministrul francez de Externe, dar și premierul britanic Rishi Sunak, care consideră că anunțul Turciei privind acordul pentru aderarea Suediei reprezintă ”un moment istoric pentru Alianța Atlantică, care ne asigură o mai mare securitate”.
Ce a primit în schimb Recep Erdogan
În cursul zilei de luni, relatează RFI, președintele turc a purtat discuții cu președintele Consiliului European, Charles Michel. Amândoi, a informat liderul european, au convenit să ”redinamizeze” relațiile dintre Turcia și Uniunea Europeană. Jens Stoltenberg a informat că Suedia a acceptat, ”în calitate de membră a UE, să susțină activ eforturile vizând redinamizarea procesului de aderare a Turciei la UE și de a contribui la modernizarea acordului de uniune vamală UE-Turcia și la liberalizarea vizelor de călătorie”.