Un sondaj la nivelul UE arată că europenii sprijină lansarea Conferinței privind viitorul Europei

Conferinţa privind viitorul Europei, cred trei sferturi din europeni, va avea un impact pozitiv asupra democraţiei în UE

Şase din zece europeni sunt de acord că criza provocată de coronavirus i-a făcut să reflecteze asupra viitorului Uniunii Europene

Un sondaj de opinie realizat la nivelul UE arată că europenii sprijină lansarea Conferinţei privind viitorul Europei.

Sondajul, publicat înainte de semnarea Declaratiei comune referitoare la Conferinta privind viitorul Europei, arată că marea majoritate (92%) a respondenţilor din toate statele membre solicită ca vocile cetățenilor să fie „luatemaimult în considerare în deciziile referitoare la viitorul Europei”.

Conferinta privind viitorul Europei îsi propune să facă exact acest lucru: va crea un nou forum public pentru o dezbatere deschisă, incluzivă, transparentă şi structurată cu cetătenii europeni privind chestiunile care contează pentru ei si le afectează viata de zi cu zi.

Conferinţa privind viitorul Europei

Potrivit opiniei exprimate de trei sferturi dintre europeni, Conferinţa privind viitorul Europei va avea un impact pozitiv asupra democratiei în UE: 76% sunt de acord că aceasta reprezintă un progres semnificativ pentru democratie în cadrul UE (25% „sunt total de acord” şi 51% „tind să fie de acord”), o majoritate clară susţinând acest punct de vedere în fiecare stat membru al UE.

Respondentii au declarat că ar trebui implicate activ persoane din toate categoriile sociale (51%); 47% afirmă că tinerii ar trebui să aibă un rol important; 42% au ales guvernele nationale, iar 40%, cadrele universitare, expertii, intelectualii si oamenii de ştiinţă.

Putin peste jumătate dintre europeni (51%) ar dori să se implice personal, respondenţii irlandezi fiind cei mai entuziasmaţi (81%), urmaţi de belgieni (64%), luxemburghezi (63%) şi sloveni (63%).

Vocea cetăţenilor în UE

Deşi votul la alegerile europene este considerat în mod clar (de către 55% dintre respondentţ) ca fiind cel mai eficient mod de a se asigura că vocile lor sunt auzite de factorii de decizie de la nivelul UE, există un sprijin foarte puternic în favoarea unui cuvânt mai greu de spus al cetăţenilor UE în deciziile referitoare la viitorul Europei. Dintre cei 92 % dintre respondenti care consideră că vocile cetăţenilor UE ar trebui luate mai mult în considerare, 55% „sunt total de acord”, iar 37% „tind să fie de acord”. Numai 6% nu sunt de acord cu această afirmaţie.

Viitorul Europei

Pe şase din zece europeni criza provocată de coronavirus i-a făcut să reflecteze asupra viitorului Uniunii Europene (19% „sunt total de acord” şi 41% „tind să fie de acord”), în timp ce 39% nu sunt de acord cu acest lucru (23% „tind să nu fie de acord” si 16% sunt „total împotrivă”).

Respondenţii au fost rugaţi să aleagă evoluţiile pe care le doresc pentru viitorul Europei: existenţa unor standarde de viaţă comparabile (35%) şi a unei solidarităti mai puternice între statele membre (30%) sunt două dintre evoluțiile menționate cel mai des. De asemenea, europenii acordă prioritate dezvoltării unei politici comune în domeniul sănătății (25%) şi unor standarde educaţionale comparabile (22%).

Atuuri şi provocări

Europenii consideră că respectarea de către UE a democraţiei, a drepturilor omului şi a statului de drept (32%) şi puterea sa economică, industrială şi comercială (30%) reprezintă principalele sale atuuri. Respectarea de către UE a democraţiei, a drepturilor omului si a statului de drept este considerată atuul cel mai important (sau cel mai important atu comun) în 14 ţări, iar acest punct de vedere este deosebit de important în Suedia, unde 58% dintre cetăteni îl consideră un atu esenţial.

Puterea economică, industrială şi comercială a UE este considerată atuul cel mai important (sau cel mai important atu comun) în nouă ţări, în frunte cu Finlanda (45%) şi Estonia (44%).

Schimbările climatice sunt considerate în mod clar drept principala provocare globală care afectează viitorul UE, 45% dintre europeni considerând că aceasta este principala provocare. Provocările mentionate pe locurile doi şi trei de un procent similar de europeni sunt terorismul (38%) si riscurile legate de sănătate (37%). Migratia fortată si strămutarea reprezintă provocarea pe care putin peste un sfert dintre europeni (27%) o consideră a patra în ordinea importantei.

Acest sondaj Eurobarometru special nr. 500 având ca temă „Viitorul Europei” (EB94.1) a fost realizat între 22octombriesi 20noiembrie2020 în cele 27 de state membre ale UE şi a fost comandat în comun de Comisia Europeană si de Parlamentul European. Sondajul a fost realizat prin interviuri fată în fată si, din cauza pandemiei, a fost completat cu interviuri online, unde a fost cazul. În total, au fost efectuate aproximativ 27.034 de interviuri.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW