Un summit la ONU consacrat luptei împotriva încălzirii climei pe Terra

Luni, cu o zi înaintea începerii sesiunii Adunării generale anuale a ONU, la New York a avut loc un summit dedicat «urgențelor climatice», inițiat de secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Pentru domnia sa, clima pe Terra a devenit acțiunea prioritară a mandatului său. Organizarea acestui summit a avut drept scop să dea un impuls angajamentelor în lupta împotriva cauzelor încălzirii climei, într-un moment în care previziunile oamenilor de știință sunt din ce în ce mai alarmante. În afara discursurilor participanților la summit, a reținut atenția tânăra militantă suedeză Greta Thunberg, care de la tribuna ONU a criticat virulent lipsa de acțiune a liderilor lumii pentru apărarea dreptului la viață a tinerei generații.

Antonio Guterres foto minurso.unmissions.org (Photo by Michael Gottschalk)

«S-a terminat cu discursurile», Antonio Guterres așteaptă «planuri concrete și realiste» de luptă împotriva încălzirii climei. Înaintea summitului, cu câteva luni în urmă, Guterres a distribuit statelor membre ale ONU un document cu propuneri concrete de acțiune urgentă împotriva efectelor încălzirii climei pe Terra. Toată ziua de luni, oameni politici din circa 60 de țări ale lumii au expus pistele identificate în propriile state în diverse domenii, pentru combaterea încălzirii climei și alinierea țărilor lor la angajamentele prevăzute de Acordul climatic de la Paris din 2015: tranziția energetică, prețul carbonului, finanțarea eforturilor în domeniu, soluții naturale ş.a. Antonio Guterres a decis să nu mai aștepte anul 2020, dată prevăzută inițial pentru un summit de acest fel vizând revizuirea de către statele membre ale ONU a obiectivelor în materie de climat. A decis să grăbească lucrurile și summitul de luni de la New York este o dovadă în acest sens. Astfel, clima a devenit obiectivul prioritar al mandatului secretarului general al ONU.

Încălzirea climei și terorismul – aceeași luptă

Pentru a explica această schimbare de obiectiv, domnia sa menționează, între alte evenimente, faptul că partizanii bilateralismului, în frunte cu Statele Unite, au contribuit la limitarea influenței ONU în domenii importante, inclusiv în cel al climei. În opinia lui Guterres, legătura între încălzirea climei și o populație care suferă din cauza catastrofelor naturale, sau între încălzirea climei și ascensiunea terorismului, gata oricând să profite de haos, nu poate fi negată. «Clima este actualmente unicul domeniu al acțiunii multilaterale», remarcă unul dintre liderii politici care au luat cuvântul la summit, ceea ce îl încurajează pe secretarul general al ONU să apropie mai mult această instituție internațională de misiunea sa originală, multilateralismul.

Finanţarea inovației

Jean François Julliard, directorul general în Franța al Greenpeace, și-a exprimat speranța că acest prim summit la ONU consacrat climei va da rezultate. Și-a exprimat speranța că liderii politici ai lumii au înțeles că nu mai este timp de discursuri, promisiuni și angajamente frumoase. Va trebui, a subliniat Jean François Julliard, ca liderii principalelor economii de pe planetă, începând cu Uniunea Europeană, Statele Unite, China, India, Brazilia, Indonezia să se angajeze în mod real , spre exemplu, la a renunţa la energiile fosile. În acest scop, sunt necesare fonduri suficiente oferite de țările bogate pentru operarea tranziției ecologice. Liderii politici ai lumii trebuie să ne spună că sunt gata să transforme în profunzime societățile noastre în sectoarele cele mai poluante cum ar fi transportul, locuințele, agricultura, construcțiile, a subliniat directorul din Franța al Greenpeace.

Pentru a determina industriile grele să opereze tranziția ecologică, este nevoie de fonduri. Această misiune a fost încredințată după acordul de la Paris din 2015 unui organism denumit Misiunea Inovației. Statele membre ale acordului de la Paris s-au angajat să dubleze până în 2020 investițiile în cercetare și dezvoltare, a reamintit șeful Misiunii respective, John Loughhead. Mai sunt 18 luni și, deocamdată, investițiile respective au crescut cu doar 50%. Trebuie acționat în continuare pentru atingerea obiectivului stabilit, a spus Loughhead. Domnia sa a subliniat însă că banii nu înseamnă totul, ci «trebuie schimbate în profunzime sistemele noastre industriale și economice pentru a lupta eficient împotriva încălzirii climei».

Tânăra Greta Thunberg a atacat virulent inacțiunea statelor împotriva încălzirii climei

Greta Thunberg foto theatlantic.com

Într-un discurs de la tribuna ONU, tânăra suedeză i-a criticat virulent pe liderii planetei pentru inacțiune împotriva încălzirii climei. «Eu nu trebuia să fiu aici, ci la școală, de partea cealaltă a oceanului, a spus ea. Acum, veniți în fața noastră, a tinerilor pentru a ne vorbi de speranțe! Cum îndrăzniți ? Dumneavoastră mi-ați răpit visele, copilăria cu cuvinte goale. Eu mă aflu, din fericire, încă printre cei cu șanse. Oameni de pe planetă suferă, mor. Ecosisteme întregi se prăbușesc, suntem la începutul unei extincţii în masă și tot despre ceea ce dumneavoastră vorbiți sunt banii și povești frumoase despre creșterea economică eternă. Cum îndrăzniți?». Îndelung aplaudată, Greta Thunberg a părăsit podiumul. În acel moment, surpriză!!! Președintele Donald Trump, care nu a dorit să asiste la acest summit, fiindu-i cunoscută poziția negativistă privind clima pe Terra, a intrat în aula ONU însoţit de un impozant dispozitiv de securitate, fără a fi auzit-o pe tânăra suedeză cum le aplică un perdaf șefilor statelor lumii.

Greta Thunberg, împreună cu alți 15 tineri activiști pentru salvarea climei, au anunțat luni că intenționează să declanșeze o acțiune în justiție pentru denunțarea lipsei de acțiune a unora dintre țările lumii, sub acuzația de încălcare a convenției ONU privind drepturile copiilor. Sunt vizate direct Germania, Franța, Argentina, Brazilia și Turcia. Pentru vineri, 27 septembrie, este anunțat un marș al acestor tineri la New York în sprijinul luptei împotriva încălzirii climei, pentru dreptul lor la viață.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. The Weather 3/7 God Jesus 3/7; Weather 16 Jesus Christ 16; THE Weather 25 Elijah Tishbite 25; THE WEATHER 32 ELIJAH TISHBITE 32; W.EA.THE.R. W-White, EA-Elijah, THE-Tishbite, R-Red. Jesus Christ and Elijah Tishbite in white and red. Albul si rosul sunt culorile principale din Casa Raiului in care stau.
    Trimiteti spre Imparatia Cerurilor zilnic atei, semi-atei, ignoranta la cele sfinte, drogati, fumatori, relatii sexuale intre copii de 10-18 ani, casatorie legala intre persoane de acelasi sex, pornografie, prostitutie etc., primiti uragane, taifunuri, inundatii, tornade, canicula 45-60 grade Celsius, secete, ger -25 , -50 grade Celsius, cutremure etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW