luni, 25 mai, 2020
13.3 C
București

Ziua cooperării europene, sărbătorită la Zrenjanin

Sârbi și români, parteneri de proiecte transfrontaliere și prieteni, s-au întâlnit la Zrenjanin pentru a sărbători împreună Ziua Cooperării Europene, un eveniment care celebrează cooperarea dintre comunitățile locale aflate în zonele de graniță.

Programul Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia s-a alăturat pentru a opta oară acestui eveniment organizat în Uniunea Europeană și în țările vecine, cum este cazul Republicii Serbia, transmite, într-un comunicat, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Aproximativ 150 de oameni s-au întâlnit, în data de 20 septembrie 2019, la Centrul Cultural din Zrenjanin pentru a descoperi, prin intermediul filmelor documentare, povești interesante din România și Serbia. Evenimentul a fost deschis cu prezentarea unor filme promoționale realizate în cadrul proiectelor transfrontaliere româno-sârbe, urmată de prezentarea a două filme documentare realizate de cineaști profesioniști.

În prezența Irinei Margareta Nistor, pelicula care a reprezentat România, Chuck Norris vs. Comunism (2015), regizată de Ilinca Călugăreanu, a prezentat modul prin care românii au descoperit magia filmului la finalul anilor `80. Într-o atmosferă încărcată de emoție, Irina Margareta Nistor, critic de film și personaj principal al documentarului, a purtat un dialog cu oamenii prezenți la eveniment. Din Republica Serbia a fost prezentat filmul Nana (2018), în regia lui Miladin Čolaković, un film despre o viață împlinită, o viață care, în ciuda unor mari dificultăți și a unei lupte constante, a avut sens.

Ziua Cooperării Europene este o inițiativă de comunicare care are loc în țările Uniunii Europene și în țările vecine, beneficiare ale programelor de cooperare teritorială, care are ca scop promovarea colaborării dintre comunitățile locale din zonele de frontieră într-un mod unic. Evenimente de sărbătorire a Zilei Cooperării Europene au fost organizate sau urmează a mai fi organizate în zeci de orașe europene din Portugalia, Spania, Franța, Germania, Danemarca, Finlanda, Lituania, Rusia, Bielorusia, Ucraina, Polonia, Slovacia, Austria, Italia, Grecia, Serbia, Bulgaria, Turcia și România.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

InspiraTIFF cu Mihnea Măruță, pe TIFF Unlimited. Primul invitat: Cristi Puiu

O serie de interviuri reunite sub umbrela InspiraTIFF, un proiect nou conceput de echipa Festivalului Internațional de...

Independența Film vine la tine acasă cu Parazit și alte filme premiate cu Palme d’Or

Independența Film, casa de distribuţie care promovează în România de peste 20 de ani filme independente de...

NASA anunță primul zbor cu astronauți americani la bord al unei rachete SpaceX

Doi astronauți americani vor decola la 27 mai, la bordul unei rachete SpaceX, acesta fiind primul zbor...

Benjamin Netanyahu, deferit justiției pentru corupție. Impact asupra guvernului de coaliție recent anunțat

Este pentru prima oară în Israel când un șef de guvern se află pe banca acuzaților. Abia...