20.4 C
București
joi, 13 mai

UNBR spune că s-au înmulțit falșii avocați care oferă consultanță online

Având în vedere că în perioada stării de urgenţă profesioniştii sunt obligaţi prin lege să comunice cu clienţii aproape exclusiv online sau prin telefon, iar identitatea persoanelor este mai greu de verificat, sunt promovate tot mai frecvent oferte de consultanţă juridică online venite din partea unor neavocaţi.

Astfel, Uniunea Naţională a Barourilor din România atenţionează publicul să verifice pe site-ul www.unbr.ro dacă persoanele de la care solicită servicii de consultanţă juridică sunt avocaţi înscrişi în Tabloul Avocaţilor.

Acolo vor găsi şi datele de contact ale avocaţilor, inclusiv email şi telefon, pentru a-i putea identifica şi a avea siguranţa unui serviciu oferit legal.

Conform legii, consultanţa juridică este domeniu rezervat avocaţilor, prin formele de exercitare a profesiei aşa cum sunt definite de Legea nr. 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat.

Nicio societate comercială sau persoană fizică autorizată nu are dreptul să factureze consultanţa juridică, chiar dacă pretinde că provine de la un jurist. O serie de societăţi comerciale fără drept de a furniza consultanţă juridică încearcă să profite de această situaţie, în care oamenii sunt obligaţi să comunice aproape exclusiv prin mijloace electronice, şi să racoleze clientelă oferind şi consultanţă juridică pe lângă alte servicii.

Au apărut foarte multe domenii online de consultanţă juridică, înregistrate pe persoană fizică, astfel încât deţinătorul acestor site-uri să nu poată fi identificat în registrele de evidenţă a numelor de domenii, întrucât datele personale sunt protejate de Regulamentul general privind protecţia datelor. Unele dintre aceste site-uri poartă nume de domeniu de natură să inducă în eroare deoarece folosesc termeni precum ‘juridic’, ‘legal’, ‘drept’ uneori chiar ‘avocat’.

UNBR avertizează aceste firme care practică consultanţă juridică în mod ilegal să-şi retragă imediat oferta de consultanţă juridică. Continuarea unor asemenea activităţi constituie infracţiune şi se pedepseşte potrivit legii penale.

UNBR a început o amplă campanie de identificare a acestor firme şi va uza de toate instrumentele legale pentru aplicarea sancţiunilor penale şi civile, inclusiv radierea numelor de domenii care induc publicul în eroare cu privire la natura serviciilor oferite.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW