Țările baltice și alte țări europene au făcut cunoscut oficial, luni, Franței că nu sunt de acord cu propunerile lui Emmanuel Macron privind garanțiile de securitate ce ar trebui oferite Rusiei, explicându-și în același timp propria poziție, relteaza agenția Reuter citanc surse diplomatice.
Reamintim că într-un interviu difuzat la 3 decembrie pe canalul de televiziune francez TF1, președintele francez a evocat necesitatea că Europa să reflecteze asupra unei arhitecturi de securitate dincolo de actualul război din Ucraina invadată de Rusia, considerând că ar fi necsar mai ales să ”se ofere garanții pentru propria securitate a Rusiei în ziua în care ea va reveni la masă negocierilor”. Aceste propuneri au suscitat atunci o vie reacție în Ucraina și în unele țări ale Europei de Est, în special în țările baltice. Eforturile depuse de președinția și serviciile diplomatice franceze pentru a minimiza propunerea făcută, afirmând că ele au fost scoase din context, nu au calmat nici până acum furia nemultumitilor. Cehia, care în prezent deține președinția semestrială a Consiliului UE, a contribuit la organizarea unui ”demers diplomatic” lansat contra Franței. Între partizanii acestui ”demers” figurează țările baltice(Estonia, Letonia și Lituania), Polonia și Slovacia. Reuters nu a identificat până acum și alte țări membre ale UE care susțîn măsură propusă de Franța.Miniștrii de Externe francez, ceh și slovac nu au răspuns deocamdată la o cerere de a comenta acest subiect, iar sefuldiplomatiei poloneze a refuzat să se exprime. Cehia a transmis săptămâna trecută diverselor capitale europene un proiect de ”demers”. Documentul afirmà că inițiativele precedente ale Rusiei pe tema arhitecturii de securitate europeană vizează de fapt divizarea și slăbirea Europei. În plus, documentul prezintă diverse aspecte de cooperare și dialog cu Rusia, respectiv de la un document NATO-Rusia din 1997 până la propunerile supuse în decembrie 2021 ce includeau garanțiile cerute de Rusia. Cehii și mulți reprezentanți ai mai multor țări europene au transmis luni versiunea definitivă a ”demersului” către directorul Europei continentale din Ministerul francez al Afacerilor Externe, au confirmat doi diplomați.
Au existat garantii de securitate in Europa inainte de 1989:
Actul Final de la Helsinki, semnat in 1975 de toate tarile europene (socialiste si capitaliste) cu cateva exceptii (Albania)
si in plus SUA si Canada, prevedea la articolul III
INVIOLABILITATEA FRONTIERELOR
In limitele acestui tratat s-au schimbat frontiere in Europa pe cale pasnica:
– unificarea Germaniei
– destramarea URSS
– dizolvarea federatiei Ceho-Slovace
Ei bine, daca au reusit URSS si SUA sa se inteleaga pe acest subiect in timpul razboiului rece, cum s-a ajuns la schimbarea frontierelor prin razboaie (civile) dupa 1989?
Cine a bombardat Bosnia in 1995, Serbia in 1999?
Cine a stabilit granitele interne ale Bosniei si a impus in acea tara un Inalt Comisar European al Drepturilor Omului (care poate demite orice functionar de stat din Bosnia)?
Cine a recunoscut independenta provinciei sarbesti Kosovo i Metohjia?
Ce tari semnatare ale Actului Final de la Helsinki nu mai recunosc azi valabilitatea acestui tratat (spunand ca el nu este „legally binding”)?
Volens-nolens … Macron este fix opusul imputitului napoolion, cel din cauza caruia Moldova pierdu Basarabia si alte cele’n Nord si’n Sud !
Doar pentru o corecta apreciere a unor fapte istorice:
Daca nu pornea Napoleon campania din 1812 impotriva Imperiului Tarist, s-ar fi putut ca Imperiul Otoman sa fi cedat intreaga Moldova.
Generalii rusi aflati in 1812 in Moldova si Tara Romaneasca trimiteau scrisori disperate catre Sankt Petersburg in care scriau ca soldatii lor sunt obositi si demoralizati, cerand ca sa se semneze cat mai repede pacea cu turcii.
In aprilie 1812 tarul Alexandru i-a trimis un ultimatum lui Napoleon (cerandu-i sa paraseasca Polonia).
Pacea ruso-turca s-a semnat la 16/28 mai 1812, la 24 iunie 1812 Napoleon intra cu armata pe teritoriul Rusiei.
Imediat dupa semnarea pacii de la Bucuresti trupele ruse din Moldova au pornit sa apere Moscova.