Mirela Ionela Achim (www.b1tv.ro)
Ungaria preia președinția Consiliului UE de la 1 iulie sub sloganul „Make Europe Great Again!”, o adaptare a devizei lui Donald Trump, prietenul premierului ungar Viktor Orban. Ungaria a promis că va lucra pentru intrarea României și Bulgariei în Schengen. Negocierile pentru aderarea celor două țări și cu granițele terestre nu au avansat deloc, Austria încă opunându-se, invocând migrația ilegală drept argument.
Obiectivele președinției ungare a UE
„Ne-am propus să promovăm procesul de extindere Schengen și să ajungem la un consens cu privire la includerea granițelor terestre ale Bulgariei și României”, a declarat ministrul pentru Afaceri Europene, Janos Boka, la Bruxelles, când a prezentat prioritățile președinției de șase luni, potrivit Rador Radio România.
Intrarea României și Bulgariei în Schengen nu e printre cele șapte priorități principale ale președinției ungare a UE, dar ministrul Boka a enumerat-o în mod special printre sarcinile Budapestei.
Cele șapte priorități-cheie ale președinției ungare a UE:
- un nou acord european pentru competitivitate;
- consolidarea cooperării în domeniul apărării;
- oprirea migrației ilegale;
- extinderea UE;
- viitoarea politică de coeziune;
- politica agricolă comună orientată către fermieri;
- probleme demografice;
Ungaria va încerca să transfere „entuziasmul unora” privind admiterea Ucrainei și Moldovei în UE și în Balcanii de Vest, urmărind să facă toate țările „cel puțin un pas înainte”. Totodată, ministrul european maghiar a declarat că nu se așteaptă ca Ucraina să deschidă capitole de negocieri în acest an.
Ungaria nu sprijină realegerea Ursulei von der Leyen
Ministrul Janos Boka a mai declarat că Ungaria nu va sprijini realegerea Ursulei von der Leyen în funcția de președintă a Comisiei Europene, dar nu are obiecții ca fostul premier portughez Antonio Costa să fie președintele Consiliului European și premierul estonian Kaja Kallas să devină șefă a diplomației europene.
Acesta a mai afirmat că decizia în privința lui von der Leyen a fost „doar a premierului Orban”, dar opoziția nu va împiedica realegerea ei deoarece nu e nevoie de unanimitate, ci de votul a 20 din cele 27 de țări membre UE.
Romania a ‘uitat’ si ea de obiectivul asumat de trecere la moneda EURO.
Daca ne tineam de asta ar fi trebuit sa ne incadram in deficitul bugetar de 3%, sa nu ne indatoram pana la 50% din PIB si alte nebunii pe care le-am facut.