3.1 C
București
sâmbătă, 23 ianuarie

China face concesii majore în războiul comercial cu Statele Unite

Preşedintele american, Donald Trump, şi vicepremierul chinez, Liu He, vor semna, miercuri, un prim-acord comercial cu China, ce a necesitat doi ani de negocieri, dar în urma căruia Statele Unite nu vor ridica taxele vamale impuse produselor chinezeşti, relatează Reuters, citat de b1.ro.

Pentru semnarea acordului comercial, China a trebuit să facă o serie de concesii importante, luându-și angajamentului ca în următorii doi ani de zile se crească importurile de produse americane cu numai puțin de 200 de miliarde de dolari.

Printre categoriile de produse pe care China va trebui să le importe se numără cele manufacturate: maşini şi componente de maşini, avioane, aparate agricole sau aparate medicale. În total, China va trebui să importe produse manufacturate în valoare de 80 de miliarde de dolari. China va trebui să crească şi importurile de produse agricole (cu 32 de miliarde de dolari), importurile de energie (50 de miliarde de dolari) şi importurile de servicii (35 de miliarde de dolari).

În situaţia în care China îşi va respecta, într-adevăr, angajamentele, deficitul comercial al Statelor Unite în comerţul cu China ar urma să se reducă substanţial. Cel mai mare deficit comercial pe care SUA l-a înregistrat cu China a fost în 2018, atunci când s-a ajuns până la cifra de peste 429 de miliarde de dolari.

SUA, în schimb, își vor menţine taxe vamale pe produse în valoare de aproximativ 370 de miliarde de dolari, adică echivalentul a 2/3 din toate produsele pe care SUA le importă din China.

Însă şi Statele Unite au făcut concesii, în speţă faptul că au ridicat clasificarea Chinei de “manipulator al cursului de schimb”. Această sintagmă îi fusese atribuită Chinei din cauza faptului că regimul de la Beijing este cel care controlează cursul yuan-ului (moneda naţională chineză), nu evoluţiile de pe piaţă. Altfel spus, cursul yuan-ului nu este liber, ci reglementat. Or, guvernul de la Beijing are tot interesul să-şi menţină slabă moneda, astfel încât să-şi facă exporturile cât mai competitive (adică să exporte, în continuare, mult şi ieftin). Această situaţie este unul dintre principalii factori care au dus la creşterea continuă a importurilor chinezeşti în Statele Unite.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW