Împreună cu premierul spaniol Pedro Sanchez, la centrul spaniol de primire a imigranților din Torrejon de Ardoz, s-au aflat, sâmbătă, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Charles Michel, președintele Comisiei Europene. Aici sosesc deja avioane de evacuare provenite din Afganistan. Aeroportul din Torrejon de Ardoz a devenit în aceste zile centru de primire atât pentru cetățeni europeni, cât și pentru refugiații afgani plecați din țara lor de tema represiunilor pe motiv că au colaborat cu instituțiile internaționale. De la această bază vor fi gestionate viitoarele destinații pentru refugiații afgani în diferite țări ale UE. Cei trei lideri europeni au lansat sâmbătă un mesaj comun în care se subliniază că «cei 20 de ani în care Afganistanul a trăit sub influență occidentală nu s-au derulat în van». Cu alte cuvinte, venirea la putere a talibanilor nu va repune în cauză – potrivit lui Pedro Sanchez – «banii și energia cheltuită pentru stabilitatea, securitatea, prosperitatea și dezvoltarea țării. Numeroși afgani, în special femei, și-au putut face studii, fapte ce nu pot fi eliminate cu ușurință».
UE nu va recunoaște regimul talibanilor
Opinii similare au exprimat Ursula von der Leyen, precum și Charles Michel. Întrebată care vor fi relațiile Uniunii Europene cu talibanii, președinta Comisiei europene a insistat asupra faptului că, deși au avut loc contacte operaționale cu ei în teren, în încercarea de a salva vieți omenești, nu există la ora actuală niciun fel de contacte politice cu talibanii. Ursula von der Leyen a precizat că «nu va fi vărsat nici măcar un euro ajutor umanitar regimului actual de la Kabul», care nu respectă, așa cum a promis, drepturile omului.
De la baza din Torrejon de Ardoz, dna Ursula a cerut tuturor țărilor, în primul rând membrilor UE, să primească o parte a refugiaților afgani exfiltraţi din Kabul și a asigurat statele membre de sprijin financiar european. Președintele Consiliului european, Charles Michel, a admis că migrația este o chestiune sensibilă în Uniunea European și a pledat pentru instituirea «migrațiilor regulate, ordonate». Pentru moment nu este cunoscut numărul țărilor ale UE care s-au angajat să primească pe teritoriul lor, dar există unele guverne care au refuzat deja. Au plecat totuși grupuri de refugiați afgani sosiți la baza spaniolă către Danemarca și țările baltice, fără a fi făcute publice cifre exacte.
Italia primește deja refugiați afgani
În Italia, de la nord la sud, primarii – indiferent de culoarea politică – multiplică inițiativele pentru primirea de refugiați afgani, prioritar pe cei care au colaborat cu forțele italiene care au acționat în Afganistan în cadrul NATO. Sâmbătă, au anunțat surse locale citate de RFI, la Roma sosiseră deja 500 afgani evacuați din Kabul și sunt așteptați în următoarele zile alți 2.500. Acțiunea de găzduire a refugiaților afgani a fost lansată de primarul orașului Milano, democratul Giuseppe Sala, urmat de zeci de primari de diverse culori politice. Printre ei se află și Alan Fabbri, membru al Ligii conduse de extremistul Matteo Salvini, cunoscut pentru poziția sa anti-migranți. Sunt găzduite familiile de afagani care au lucrat pentru ambasada Italiei la Kabul, pentru forțele armate și alte asociații internaționale.Sunt concepute planuri de formare profesională a femeilor și bărbaților, precum și programe de școlarizare a copiilor afgani, cu scopul de a le da refugiaților cât mai repede posibil elementele absolut necesare ca să-și asigure autonomia.
Sa ne mai lase in pace UE!
La cat e de lacoma Germania nazista , o sa-i ia pe toti !