Liderii instituțiilor europene s-au întâlnit vineri –în regim de videoconferință – cu președintele Xi Jinping, însoțit de primul ministru Li Keqiang. Cum era de așteptat, discuțiile s-au concentrat asupra spinoasei chestiuni privind sancțiunile occidentale contra Rusiei, în pericol de a fi ”ocolite” cu ajutorul Beijingului. ”China nu are nimic de câștigat de pe urma continuării războiului din Ucraina, dar nu va sfârși fără daune dacă sprijină Rusia furnizându-i arme sau ajutând-o să ocolească sancțiunile occidentale”. Acestea au fost principalele mesaje ce i-au fost adresate de liderii instituțiilor europene. S-a aflat că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, i-au prezentat președintelui Xi Jinping o listă de cereri în care au figurat: ameliorarea accesului pe piața chineză a întreprinderilor europene, încetarea măsurilor de retorsiune comercială contra Lituaniei, ridicarea sancțiunilor instituite împotriva unor deputați europeni. Dar, relatează din surse apropiate summitului corespondenții RFI și ”Le Figaro”, scopul prioritar a fost determinarea Chinei să nu susțină Rusia și să nu facă niciun pas vizând ”ocolirea” sancțiunilor occidentale. ”Este extrem de important în acest moment atât de delicat și sensibil pentru securitatea în Europa și în lume că este posibil un schimb de argumente, puncte de vedere, analize pentru a încerca elaborarea unei strategii care să readucă lumea în respectul față de Dreptul internațional”, a subliniat Charles Michel. ”Să fii angajat în dialog, a adăugat el, nu însemnează să fii orb sau surd… Noi sperăm ca Beijingul să ia în considerare importanţa imaginii sale în plan internațional și importanţa relațiilor sale economice cu Uniunea Europeană”.
Schimburile Chinei cu UE au valoare de șase ori mai mare decât cele cu Rusia
Liderii europeni le-au reamintit interlocutorilor chinezi că schimburile comerciale ale Chinei cu UE reprezintă de șase ori valoarea schimburilor cu Rusia. Este așteptată această evaluarea de către Beijing și dacă argumentele acesteia vor modifica ”poziția la jumătatea drumului” a Chinei față de războiul din Ucraina. ”O prelungire a conflictului, cu perturbările provocate în economia mondială, nu este în interesul nimănui, cu certitudine nici al Chinei”, a subliniat președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, demonstrând astfel că europenii încearcă să ceară Beijingului să aducă Rusia la negocieri de pace, încearcă ”să influențeze calculul strategic al liderilor chinezi invocând costul economic pe care îl vor suporta”.
Poziția liderilor chinezi, confuză
Charles Michel a confirmat că atât președintele Xi Jinping cât și premierul Li Keqiang au fost de acord că războiul din Ucraina pune în pericol securitatea și economia mondială. Au afirmat în mai multe rânduri că se angajează la ”discuții de pace”. Numai că pozițiile liderilor chinezi, comentariile lor, spune ”Le Figaro”, au fost confuze. Astfel, primul ministru chinez a informat că China va face presiuni pentru pace ”în maniera sa”, menținând astfel amiguitatea. În ce-l privește pe președintele Xi Jinping, el a afirmat, într-un comunicat publicat în ajunul reuniunii cu UE, că speră ca Uniunea Europeană ” să-și construiască propria percepție despre China și că va promova în mod autonom o politică proprie față de Beijing ”. Este un atac clar la adresa ”proximității europenilor și americanilor în privința dosarului ucrainean”.