duminică, 9 august, 2020
32.6 C
București

Urşii şi birocraţia au blocat reamenajarea Cascadei Tamina din Piatra Mare

Proiectul a fost anunţat de edilii săceleni în urmă cu aproximativ 4 ani, dar a fost oprit, la București, în etapa obţinerii acordului de mediu

Punerea în valoare a întregului patrimoniu turistic al municipiului Săcele, constituie o preocupare primordială, încă de la începutul mandatului, a ing. Virgil Popa, primarul municipiului. Numai că, eforturile sale au fost zădărnicite de autoritățile statului….

Astfel, aunţat în urmă cu aproximativ patru ani, proiectul de reamenajare a Cascadei Tamina din Masivul Piatra Mare nu a reuşit să treacă de etapa birocratică. Proiectul s-a blocat în urmă cu aproape doi ani, când Regia Publică Locală a Pădurilor (RPLP) Săcele trebuia să obţină acordul de mediu pentru acest proiect. Cum această cascadă, pe care orice iubitor de drumeţii montane o are „pe lista de vizitat”, este în situl Natura 2000 Piatra Mare, la momentul respectiv era nevoie de avizul custodelui, Fundaţia Carpaţi. Aceasta nu a dat „OK-ul” pe motiv că zona Tamina face parte dintr-un culoar folosit de urşi pentru a merge din Piatra Mare în Postăvarul sau pentru a se întoarce de pe acest masiv.
De atunci, proiectul a încremenit. Între timp, a fost înfiinţată Agenţia Naţională a Ariilor Protejate, care a preluat siturile Natura 2000, dar „dosarul Tamina” nu a mai fost redeschis. „Agenţia a fost înfiinţată anul trecut, iar de atunci nu s-a mai întâmplat nimic în cazul acestui proiect. Anul acesta a venit pandemia de coronavirus, astfel că nu ne-am mai putut ocupa de acest proiect. O vom face după ce scăpăm de criza sanitară, pentru că vrem să realizăm această investiţie”, a declarat primarul municipiului Săcele, Virgil Popa.

Poduri suspendate şi zone de belvedere

În urmă cu doi ani, valoarea investiţiei era estimată la suma de 1,2 milioane de lei. Proiectul prevede amenajarea unor poduri suspendate cu lanţuri, realizate din oţel zincat, dar şi a unei zone de belvedere. Tot în acest proiect mai este prevăzută reabilitarea drumului forestier pe care se ajunge chiar lângă cascadă şi, la fel ca la Canionul 7 Scări, ar urma să fie amenajate mai multe puncte de popas, cu mese şi băncuţe. Conform calculelor edililor săceleni, perioada de recuperare a investiţiei a fost estimată la 2,57 ani.  

Cascada Tamina a fost amenajată în anii 1970, fiind o „buclă” a traseului turistic Timişul de Sus – Vârful Piatra Mare. Atunci au fost montate mai multe scări metalice ce permiteau trecerea prin „defileul” format de pârâu. În momentul de faţă, trecerea prin cascadă este destul de riscantă, mai ales de către persoanele neexperimentate. Cu toate acestea, numărul de vizitatori este destul de mare, mai ales că până la platoul de pe care se poate coborî în cascadă se poate ajunge uşor, pe drumul forestier.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Afganistan: Surprinzătorul acord privind eliberarea a 400 talibani vinovaţi de crime grave deschide calea unor tratative de pace

Negocierile de pace istorice între Kabul și insurgenţii talibani "sunt pe punctul de a începe", a anunțat...

75 de ani de la bombardamentele atomice la Hiroshima și Nagasaki

Acum 75 de ani, "Little Boy"devasta la 6 august Hiroshima. Ucidea 140.000 persoane (80.000 pe loc, restul...

Uriașă manifestație anti-regim la Beirut. A fost atacat un minister

Corespondenții agențiilor internaționale de presă aflați în aceste zile la Beirut informează că, sâmbătă, o uriașă mulțime...