De la începutul lunii mai au fost semnalate peste 1.600 cazuri confirmate de variola maimuței în 39 de țări. În 32 dintre ele maladia nu este epidemică și nu s-a înregistrat niciun caz de deces. În fața acestei ”propagări preocupante” a maladiei, semnalată în realitate în peste 40 de țări, Organizația Mondială a Sănătății va convoca săptămâna viitoare o reuniune în cadrul căreia să fie stabilit dacă acest virus reprezintă ”o urgență de sănătate publică de importanţă internațională”.
La mai puțin de o săptămână după ce a chemat statele lumii să ”controleze creșterea fulgerătoare a numărului cazurilor”, directorul general al OMS,Tedros Adhanom Ghebreyesus, a apreciat marți, la o conferință de presă, că situația actuală a extinderii acestei epidemii este ”neobișnuită și preocupantă”. ”Situația necesită un răspuns coordonat”, a afirmat el și a convocat Comitetul de urgență al OMS pentru 23 iunie. A avertizat că, deși acest virus circulă în special în Africa centrală și de Vest, el este acum prezent în Europa, Australia, Orientul Mijlociu, în America de Nord și de Sud. Contând pe ajutorul experților internaționali pentru o înțelegere mai bună a variolei maimuțelor, OMS se gândește și la schimbarea numelui acestui virus, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, promițând anunțuri în acest sens de îndată ce va fi posibil. Rămâne însă prioritară ajutorarea țărilor pentru a opri transmiterea și stoparea epidemiei prin metode cunoscute, precum ”supravegherea, căutarea contactelor și izolarea pacienților infectați”, a spus directorul OMS.
Cursa pentru un vaccin contra variolei maimuței
OMS a temperat totuși interesul crescând pentru un vaccin antivariolic, deși Comisia Europeană a anunțat marți un contract cu un laborator danez din Bavaria de Nord pentru furnizarea a peste 100.000 de doze. Agenția europeană a medicamentelor (EMA) a anunțat deja în această lună că se află în contact – ”din motive de precauție”- cu acest fabricant, cerându-i să depună rapid o cerere de autorizare a produsului său contra variolei maimuței. Statele Unite, care mizează pe vaccinarea contacţilor, au achiziționat peste 300.000 de doze pentru a-și completa stocul de 100 milioane unități dintr-un alt vaccin produs de grupul francez Sanofi. Totuși, o vaccinare ”de masă” nu este recomandată în acest stadiu, estimează OMS în directivele provizorii date marți, subliniind că ”orice decizie privind utilizarea sau nu a vaccinurilor trebue luată pe baza unei evaluări a riscurilor și a avantajelor, de la caz la caz”. Dr. Tedros a estimat de asemenea ca fiind ”esențială disponibilitatea echitabilă a vaccinurilor acolo unde este necesar”, precizând că OMS lucrează împreună cu statele membre și partenere pentru punerea la punct a unui mecanism de acces echitabil la vaccinuri și tratamente.