vineri, 3 aprilie, 2020
11.2 C
București

Vârsta de pensionare e schimbată OFICIAL

Condițiile de pensionare pentru femei vor fi modificate, astfel că începând cu 1 septembrie 2019 stagiul de cotizare va fi de 15 ani, cu mențiunea că acesta nu cuprinde stagiile asimilate, precum perioada studiilor superioare, dar va fi obligatoriu de realizat prin contribuție efectivă pentru a accesa o formă pensionare, potrivit pensiata.ro.

Ba mai mult, scrie sursa citată, femeile care au născut și crescut 3 sau mai mulți copii, până cel puțin la varsta de 16 ani, vor avea o reducere a vârstei standard de pensionare cu 2 ani pentru primii 3 copii ( 6ani) la care se adaugă câte 1 an pentru ceilalți copii, desigur condiția de vârstă (16 ani) trebuie îndeplinită și ca mama să aibă realizat minim 15 ani de stagiu la data solicitării pensiei. Această reducere de vârstă nu se cumulează alte reduceri prevăzute în lege (grupe superioare sau pensionare anticipată).

Publicația mai menționează că Guvernul anunțase anul trecut că modifică vârsta standard de pensionare, doar la cererea femeilor, până la maxim 65 de ani (67 de ani în mediul sanitar).

Ordonanța modifică un alineat, potrivit aceleiași surse, care va arăta de acum în felul următor:

„c) la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, pentru salariata care optează în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncă, la vârsta de 65 de ani; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate parțiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare; la data comunicării deciziei medicale asupra capacității de muncă în cazul invalidității de gradul I sau II.”
2. După alineatul (2) al articolului 56 se introduce un alineat nou, alin. (3), cu următorul cuprins: „(3) Angajatorul nu poate îngrădi sau limita dreptul salariatei de a continua activitatea în condițiile prevăzute la lit. c), teza întâi. ”

Așadar, pentru femeile care muncesc în domeniul sănătății, varsta de pensionare poate fi amânată până la 67 de ani.

Viab1

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

România a ajuns la 3.183 persoane infectate cu coronavirus

Până astăzi, 3 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 3.183  de cazuri de persoane infectate cu virusul...

Prețurile mondiale la alimente scad în martie

Scăderea cererii și căderea prețurilor la petrol datorate pandemiei globale coboarăprețurile internaționale pentru produsele alimentare majore.

Cum va circula metroul în perioada Sărbătorilor Pascale

Cu ocazia Sărbătorilor Pascale din acest an, Metrorex reorganizează circulaţia trenurilor de metrou. În...

ISF susține reconversia șomerilor în intermediari de asigurări

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară, la propunerea Institutului de Studii Financiare, a adoptat Decizia nr. 451/02.04.2020, prin...

TRENDING

Minerii de la Paroşeni şi Uricani au suspendat protestul

Minerii de la Paroşeni şi Uricani au suspendat...

Big Ben a sărbătorit în tăcere 160 de ani de când a sunat prima dată

Big Ben, celebrul orologiu din turnul palatului...