luni, 17 februarie, 2020
11.7 C
București

Suspiciune de pestă porcină africană lângă Buzău

Un porc a murit iar un altul a fost eutanasiat, miercuri, într-o gospodărie din satul Focşănei, comuna Vadu Paşii, lângă Buzău, autorităţile sanitar-veterinare declarând suspiciune de pestă porcină africană, relatează Agerpres.

Exploataţia agricolă aparţine unui tehnician veterinar.

În aceeaşi gospodărie medicii sanitari-veterinari au constatat că mai existau trei porci care prezentau stări febrile, două cu simptome mai puţin accentuate şi una în stare de agonie, mai relatează Agerpres, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Prefecturii Buzău, Gabriel Cozma.

“Animalul găsit în agonie a fost eutanasiat şi transportat, împreună cu cadavrul raportat iniţial, la sediul DSVSA Buzău şi s-a efectuat o decontaminare temeinică a gospodăriei. În urma necropsiei, au fost evidenţiate la un alt porc unele leziuni ale organelor interne care ar putea fi atribuite şi pestei porcine africane şi, ca urmare, s-a decis retrimiterea echipei la faţa locului pentru a sacrifica şi ceilalţi doi porci şi s-a efectuat încă o dezinfecţie a gospodăriei”, a declarat Gabriel Cozma.

Probele recoltate de la animale au fost trimise la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) Bucureşti, pentru efectuarea analizelor specifice şi s-a deschis o anchetă epidemiologică.

În judeţul Buzău, au mai fost declarate alte şase focare de pestă porcină africană în gospodăriile populaţiei. Trei dintre acestea fost deja închise, iar alte trei vor fi închise în următoarele săptămâni. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Masa rotundă „De la sclavia romilor în Ţările Române la rasismul modern din spaţiul românesc”

Centrul Naţional de Cultură a Romilor Romano–Kher organizează o masă...

Greu de prevăzut evoluția epidemiei cu coronavirus. S-a ajuns la aproape 1.800 morți și peste 71.000 de contaminați

Prudenţă pretutindeni în prognozarea viitoarei evoluții a epidemiei cu virusul ucigaș al cărei epicentru se află în provincia Hubei...

Peste 10 mii de tineri cu vârsta între 15 și 34 de ani au părăsit definitiv România în 2018

Care este capacitatea județelor României de a-și reține populația tânără acasă? Răspundem la această întrebare printr-o scurtă...

Tot mai puțini absolvenți de studii superioare

Avem cei mai puțini absolvenți tineri de studii superioare din Uniunea Europeană ca pondere în totalul populației:...

TRENDING