Venezuela: Ambasadorul Germaniei la Caracas, expulzat pentru «ingerință» în afacerile interne ale țării-gazdă

Ambasadorul german Martin Kriener este acuzat de ingerință în afacerile interne ale Venezuelei, după ce s-a deplasat personal la aeroportul internațional din Maiquetia pentru a lua parte la întoarcerea triumfală în țară, după un turneu în țări latino-americane, a liderului opoziției, președintele interimar al Venezuelei, Juan Guaido.

Expulzarea ambasadorului german este un avertisment adresat aliaţilor internaționali ai lui Juan Guaido, întrucât Martin Kriener nu era unicul diplomat străin prezent la aeroportul unde urma să sosească Guaido. Alți circa 12 diplomați europeni și americani erau prezenți, fără ca împotriva lor să fi fost luate măsuri similare.

Expulzarea lui Martin Kriener, transmite din Caracas corespondentul RFI, este de fapt «un contraatac al lui Nicolas Maduro». Autoritățile aflate încă în subordinea sa i-au cerut ambasadorului german să părăsească Venezuela în 48 de ore. Berlinul a calificat decizia respectivă «de neînțeles» și a folosit acest prilej pentru a reafirma sprijinul față de opozantul Guaido. La rândul său, Juan Guaido , de la tribuna Adunării Naționale, a declarat: «Această decizie este o amenințare la adresa lumii libere, luată împotriva ambasadorului unei țări care a adus o mare cantitate de ajutoare umanitare și de medicamente… Se pare că regimul Maduro nu iartă țările care vor să ajute Venezuela». Guaido a precizat cu același prilej că măsura de expulzare a ambasadorului german este ilegală, regimul Maduro «nemaiavând competența să o ia». Corespondenții agențiilor de presă prezenți la Caracas interpretează expulzarea ambasadorului german ca un avertisment adresat aliaţilor internaționali ai lui Juan Guaido, întrucât Martin Kriener nu era unicul diplomat străîn prezent la aeroportul unde urmă să sosească Guaido. Alți circa 12 diplomați europeni și americani erau prezenți, fără că împotriva lor să fi fost luate măsuri similare.

Noi sancțiuni americane

După ce săptămâna trecută a fost interzis sejurul în Statele Unite a 59 de personalități apropiate lui Nicolas Maduro, măsurile de suprimare a vizelor de ședere pe teritoriul american continuă. Vicepreședintele american a anunțat că alte 77 de persoane sunt ținta unor astfel de măsuri. Mike Pence a condamnat țările care îl susțin pe Maduro, în primul rând Cuba. Washingtonul a anunțat de asemenea instituirea unor sancțiuni împotriva instituțiilor financiare străine implicate în tranzacții din care beneficiar este Maduro.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW