Venezuela, într-un moment de cotitură. Venezuelenii au ieșit miercuri masiv în stradă, la chemarea liderului opoziției, Juan Guaido

Răspunsul autorităților lui Nicolas Maduro: justiția i-a interzis lui Guaido să părăsească țara și i-a blocat toate conturile bancare. Susținerea Occidentului față de liderul opoziției este în creștere.

Juan Guaido, președinte autoproclamat al Venezuelei, anunță agențiile internaționale de presă, este recunoscut drept lider al țării de aproape toate țările continentului american, cărora miercuri li s-a alăturat și Marocul. Țările europene s-au limitat până acum să nu-l mai recunoscă drept președinte legitim pe Maduro. Șase țări europene (Spania, Franța, Germania, Regatul Unit, Olanda și Portugalia) amenință cu recunoașterea, duminică, a lui Juan Guaido drept președinte al Venezuelei, în cazul în care până atunci Maduro nu anunță organizarea de noi alegeri legislative, considerând că aceasta este calea de ieșire din criza actuală.

Măsuri împotriva lui Juan Guaido, avertismente americane

Miercuri, justiția aflată sub controlul lui Maduro i-a interzis lui Juan Guaido să părăsească țara, ceea ce a determinat Washingtonul să atenționeze autoritățile de la Caracas împotriva vreunei atingeri aduse acestuia, inclusiv fizice. La rândul său, Guaido a desemnat 15 «ambasadori» și a cerut din partea europenilor să instituie sancțiuni împotriva regimului Maduro «de o duritate similară sancțiunilor instituite de Statele Unite încă de la începutul săptămânii». Washingtonul, în ciuda faptului că Statele Unite sunt principalul client al Venezuelei, a instituit un embargou de facto asupra petrolului din această țară, deși se știe că 96% din veniturile ei în devize provin din petrol. Au promis în același timp noului președinte interimar livrări imediate de medicamente și alimente în valoare de 20 milioane de dolari.

Maduro poate totuși conta pe sprijinul Rusiei, al Cubei, Turciei, al Iranului sau mai ales al Chinei, care deține o creanță estimată la 62 miliarde de dolari din partea Venezuelei, rambursabilă în petrol. Miercuri, la Caracas a circulat zvonul potrivit căruia un avion sosit din Rusia urmează să transfere în contul regimului Maduro 20 tone de aur, respectiv o cincime din rezervele Băncii centrale venezuelene.

O inflație de 1.000.000%

Analiști economici latino-americani, inclusiv locali, spun că criza din Venezuela, provocată de o politică economică bazată pe exproprierea arbitrară și pe controlul asupra prețurilor ce descurajează de ani de zile investițiile, se traduce în acest moment printr-o inflație ce a atins recordul de… 1.000.000%. Magazine specializate în bunuri de consum sunt goale, au loc dese și uneori îndelungate întreruperi ale aprovizionării cu apă și energie electrică. De la instalarea la putere a lui Maduro, în 2013, relatează economiști venezueleni, producția petrolieră a ajuns cu trei pătrimi mai redusă. Întrebarea multora este cum poate ieși din criza actuală Venezuela? Potrivit tuturor analiștilor locali, ieșirea din criză depinde categoric de armată, ultimul pilon de sprijin al regimului Maduro. Chiar dacă înalții gradați din armată și-au reafirmat și miercuri loialitatea față de Maduro, în rândul subofițerilor și al soldaților lucrurile stau, se pare, altfel: loialitatea lor este mai puțin sigură. Presa reamintește că în ultimele luni, în mai multe unități ale armatei lui Maduro au avut loc revolte, dezertări, trecerea frontierelor în țări vecine, în special în Columbia.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW