Un tribunal francez a găsit-o vinovată pe lidera de extremă-dreapta Marine Le Pen pentru folosirea abuzivă a fondurilor Uniunii Europene, impunându-i interdicția imediată de a candida pentru funcții publice. Această decizie ar putea distruge șansele ei de a participa la alegerile prezidențiale din 2027.
Acuzațiile
Împreună cu 24 de oficiali ai partidului său, Le Pen a fost acuzată că a folosit fonduri UE destinate asistenților parlamentari pentru a plăti personalul partidului Mitingul Național între 2004 și 2016.
Printre cheltuielile ilegale s-au numărat salariile pentru garda sa de corp și pentru asistentul personal.
Procurorii au cerut o pedeapsă de doi ani de închisoare și o interdicție de cinci ani pentru funcții publice.
Impactul deciziei
Le Pen a părăsit sala de judecată înainte de a afla durata exactă a interdicției. Aceasta a susținut că măsura îi privează alegătorii de un candidat și că procesul a fost motivat politic.
Succesorul ei probabil la conducerea partidului ar fi Jordan Bardella, actualul lider al Mitingului Național, potrivit France 24.
Reacții internaționale
Kremlinul a criticat verdictul, numindu-l o „încălcare a normelor democratice”. Viktor Orbán, premierul Ungariei, și-a exprimat sprijinul pentru Le Pen printr-un mesaj pe rețeaua X: „Je suis Marine!”.
Decizia instanței ar putea schimba semnificativ peisajul politic al Franței, având în vedere creșterea popularității partidului lui Le Pen în ultimii ani.
Je suis Marine!
Iata ca SUA reproseaza pe buna dreptate Europei anumite derapaje democratice.
Daca „Rusia lui Putin” ar fi barat drumul spre alegeri al vreunui opozant, pe baza unor articole de lege, presa ar fi sarit cu sloganuri despre dictatura din Rusia. De fapt chiar presa mainstream l-a desemnat pe Navalnai (un necunoscut in urma cu niste ani) drept „lider al opozitiei din Rusia” si a construit o intreaga legenda in jurul opozitiei sale fata de Putin.
Romania a pornit pe panta radicalizarii europenismului sau si interzicerii curentelor suveraniste si nationale.