13.5 C
București
luni, 19 octombrie

Episodul 10 al mișcării «Vestele galbene»: 84.000 de manifestanți la Paris și alte orașe din Franța

Ministerul de Interne a amplasat un dispozitiv comparabil cu cel din weekendul trecut, respectiv 80.000 de polițiști și jandarmi, din care numai la Paris s-au aflat 7.000.

Manifestațiile s-au derulat, în general, cu calm, chiar dacă la Paris, Bordeaux și alte câteva orașe s-au produs unele incidente între purtători de veste galbene și forțele de ordine.

Așadar, pentru a zecea sâmbătă consecutiv, membri ai mișcării Vestele galbene, în număr la fel de mare ca sâmbăta precedentă, au organizat marșuri de protest față de politica actualului guvern în domeniul nivelului de trai al cetățenilor, al fiscalității, prețurilor și, în general, față de politica președintelui Macron. Potrivit cifrelor date publicității sâmbătă seară de Ministerul de Interne, la acțiunile Vestelor galbene din această a 10-a sâmbătă au participat în jur de 84.000 de cetățeni, dintre care 7.000 s-au mobilizat din nou la Paris.

La Paris, cortegiul a pornit în atmosfera de calm din Place des Invalides, principalul punct de întâlnire în capitală, anunțat prin rețelele de socializare. S-a mers până în Place d’Italie, după care coloana a revenit în punctul de plecare. Calmul a durat scurtă vreme. În unele puncte, persoane din coloana de manifestanți au început să arunce pietre în forțele de ordine, care au răspuns cu gaze lacrimogene. La Bordeaux, 4.000 de persoane (cifră a prefecturii) au manifestat în centrul orașului, dar, către seară, între tineri manifestanți și forțele de ordine s-au produs incidente serioase. Câteva zeci de persoane au fost interpelate de poliție. La Grenoble au manifestat peste 1.500 persoane, la Belfort 2.000, iar la Saint Etienne circa 1.000. Un record de mobilizare a fost atins la Toulouse, ajungând în cursul după-amiezii la aproape 10.000.

Numai la Paris au avut loc 30 de interpelări

France Presse și postul de televiziune BFMTV, citând Parchetul din Paris, au relatat că, după ora 17,00, la Paris au fost reținuți de poliție 30 de manifestanți asupra cărora au fost găsite arme interzise inițial de forțele de ordine. 17 dintre ei au fost plasați în stare de arest. Mai multe zeci de manifestanți violenți au fost interpelați de poliție și în alte orașe ale țării.

Mobilizare a forțelor de ordine și în această sâmbătă

Și în acest weekend a fost prevăzută, din nou, mobilizarea, pe străzi și drumuri, a unor importante unități ale forțelor de ordine de până la 80.000 de polițiști și jandarmi. Ministerul de Interne a respins acuzațiile mișcării Vestele galbene cum că numărul mare de victime ale manifestațiilor ce au avut loc în toate sâmbetele anterioare ar fi rezultatul acțiunii polițiștilor și jandarmilor. «Când aud unii responsabili ai Vestelor galbene luând mai degrabă apărarea autorilor distrugerilor în defavoarea celor ce au apărat securitatea, când aud vorbindu-se de brutalitate inutilă și nelegitimă a forțelor de ordine sunt siderat, iar acest cuvânt este cel mai politicos pe care-l găsesc», a declarat Christophe Castaner, ministrul francez de Interne, cu prilejul unei vizite făcute la un centru de pompieri și de salvare situat lângă Nancy. Tot ieri, Castaner a lansat de la postul de radio Europe 1 un apel prin care cerea manifestanților să părăsească străzile și să-și exprime revendicările în cadrul actualului dialog național declanșat de guvern. Remarcând faptul că, oricum, tot mai puțini francezi participă la manifestații, Castaner a spus: «Este timpul să se schimbe ”piesa” și să se treacă la dezbaterea națională».

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. Ape prefăcute în sânge (conflicte politice, conflicte militare, manifestații, divorțuri, certuri în familie și neam etc.). De ce oare? Pentru că Domnul Dumnezeu, Sfinții, Biserica și manualul Creaționismului NU există în Instituțiile Statului și-n viețile oamenilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW