miercuri, 27 mai, 2020
10.8 C
București

«Vestele galbene», pentru a 15-a sâmbătă consecutiv în stradă

Sâmbătă, 23 februarie, informează Ministerul francez de Interne, mobilizarea purtătorilor de veste galbene a fost ceva mai mare decât în sâmbăta precedentă: 46.600 la nivelul întregii țări, față de 41.000 în weekend-ul precedent.

Neobosiți, purtătorii vestelor galbene au umplut din nou sâmbăta trecută străzile Parisului și ale mai multor orașe din Franța. La Paris au venit de data aceasta aproape 6.000 de manifestanți, cu 800 mai mulți decât cu o săptămână în urmă. «Tuturor celor care gândesc că mobilizarea este în scădere, eu le spun”priviți, deschideți ochii”», a declarat o purtătoare de vestă galbenă din Toulouse pentru corespondenții presei franceze prezenți la manifestațiile din orașul respectiv. «Este o imensă furie și nu mai poate există o dare înapoi», a avertizat protestatara respectivă.

La Paris, două marșuri, anunțate anterior prefecturii, au parcurs cartierele frumoase, elegante, după care au sosit pe Champs-Elysées, punctul nevralgic al mobilizării pariziene. Înainte de a ajunge în zona Trocadero, către sfârșitul zilei, au avut loc incidente cu forțele de ordine care au recurs la gaze lacrimogene pentru dispersarea cortegiilor. Intervievați de jurnaliști, unii manifestanți au avertizat că manifestațiile vestelor galbene nu vor înceta, fiind nemulțumiți de rezultatele dezbaterilor generale organizate de președintele Macron cu diverse categorii de cetățeni din diverse zone ale țării. Ceea ce au remarcat reporterii francezi a fost faptul că ținta criticilor, a sloganurilor lansate de «vestele galbene» este Emmanuel Macron personal. Sunt vizibile, în imaginile transmise de posturile franceze de televiziune, panourile pe care scrie «Macron, demisia!» . Mobilizare importantă a fost semnalată de jurnaliștii de la France Presse în marile orașe ale Franței: la Bordeaux (peste 3500 manifestanți), la Toulouse (3000), între 2500 și 3000 manifestanți la Clermont-Ferrand, cel puțin 2000 la Rennes, mii de manifestanți la Lille, Lyon, Montpellier, Marseille, Caen, Nantes sau Saint-Etienne. La sfârșitul zilei, surse oficiale au comunicat că mai mulți manifestanți, angajați în acte extrem de violente, distrugeri, au fost interpelați de poliție: 28 la Paris, 13 la Clermont-Ferrand, circa 15 la Rennes, 12 la Lyon.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Sondaj comandat de PE: Europenii doresc ca UE să aibă mai multe competențe în abordarea crizelor similare celei provocate de COVID-19

- Aproape șapte din zece respondenți (69%) doresc ca Uniunea Europeană să poată juca un rol mai...

Înapoi în viitor

După două luni de izolare, mulți se străduiesc să întoarcă timpul. Chiar și cu riscul unui nou...

146 de noi cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19

Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de coronavirus în România. Au fost...