Vicepremierul chinez He Lifeng s-a întâlnit recent cu directori executivi de la giganți financiari globali precum BlackRock, Goldman Sachs și Citigroup. În cadrul întâlnirilor, He a declarat că China salută prezența mai multor instituții financiare străine și investiții de capital pe termen lung, oferind oportunități de dezvoltare în China. El a subliniat că țara își aprofundează reforma sistemului financiar și își extinde treptat deschiderea instituțională a sectorului financiar, oferind avantaje mai mari întreprinderilor străine care operează pe teritoriul său. Directorii executive ai acestor firme financiare și-au exprimat optimismul față de perspectivele economice și de piață ale Chinei, evidențiind dorința de a-și aprofunda prezența pe piața chineză și de a consolida cooperarea economică și comercială.
Aceste întâlniri recente transmit un semnal clar care încurajează capitalul global pe termen lung să-și sporească participațiile în China și contribuie la stabilizarea așteptărilor pieței, potrivit comentatorului financiar CMG, Liu Ge. Anul acesta, Banca Centrală a Chinei a menținut o politică monetară de susținere, implementând măsuri precum două reduceri ale ratei rezervelor obligatorii și trei reduceri ale ratelor dobânzilor de referință. Refinațările în valoare totală de 900 miliarde de yuani (124 miliarde USD) au fost alocate pentru inovație tehnologică, locuințe accesibile și întreprinderi mici.
De asemenea, au fost prioritizate eforturile de stabilizare a ratei de schimb a yuanului și de îmbunătățire a gestionării rezervelor valutare. De la începutul anului, autoritățile de reglementare din China au consolidat semnificativ politicile monetare anticiclice, a declarat Zeng Gang, director al Laboratorului Financiar și de Dezvoltare din Shanghai. Zeng a afirmat că aceste politici au extins instrumentele de reglementare macroeconomică și a pieței financiare, sprijinind totodată dezvoltarea sustenabilă a piețelor de capital.
Tian Lihui, de la Universitatea Nankai, a evidențiat că noile instrumente, cum ar fi facilitățile de schimb și refinanțare pentru răscumpărarea acțiunilor, au influențat pozitiv sentimentul pieței și au îmbunătățit așteptările sociale.
Piața obligațiunilor din China, a doua ca mărime din lume, continuă să atragă capital global. Până la sfârșitul lunii octombrie 2024, instituțiile străine dețineau obligațiuni în valoare de 4,25 trilioane de yuani (585 miliarde USD), accesul fiind facilitat prin investiții directe, Bond Connect sau ambele.
În același timp, Wang Lei, director adjunct al Administrației de Stat pentru Schimburi Valutare, a subliniat eforturile continue de a sprijini emiterea de obligațiuni în renminbi de către entități străine și de a simplifica regulile de gestionare a schimburilor, sporind atractivitatea activelor denominate în renminbi pentru investitorii globali.