Mii de cetățeni unguri au manifestat duminică la Budapesta împotriva „politicii anti-romi” a lui Viktor Orban. „Scandalul”, spune corespondentul RFI în capitala Ungariei, a izbucnit în urma unor critici formulate de premierul Orban la adresa unei sentințe pronunțate de Curtea supremă, prin care statul este obligat să dea despăgubiri pentru discriminarea unui grup de 60 tineri romi victime ale segregației școlare într-un sat din nordul țării.
Scandalul a pornit după reacția premierului la sentința prin care Curtea supremă a obligat statul să verse 300.000 de euro despăgubire, plus dobânzi unui grup de 60 familii de romi ai căror copii au fost victime ale segregației școlare. Viktor Orban refuză însă să plătească suma respectivă. „Dacă aș trăi în satul respectiv, a declarat Orban, eu m-aș întreba cum este posibil că membrii unui grup etnic care trăiesc împreună cu mine, în aceeași comunitate, să primească o astfel de sumă de bani fără a fi muncit pentru ei, în timp ce eu mă spetesc muncind zile întregi…Nu știu încă exact ce să fac, dar lucrurile nu pot rămâne așa”, a declarat premierul ungar, provocând astfel o vie polemică.
Participanți la manifestație au declarat presei că Victor Orban nu are niciun rol în această chestiune, misiunea sa fiind de a conduce țara, justiția fiind independentă. Deputați ai opoziției și numeroși cetățeni ai Budapestei s-au alăturat cortegiului romilor. „Când primul ministru începe să rescrie în direct legea, însemnează un pic sfârșitul Satului de drept”, a declarat pentru RFI Sandor Szoeke, cineast și militant pentru drepturile omului. O asociație pentru apărarea drepturilor romilor a depus o plângere împotriva lui Viktor Orban pentru declarațiile făcute referitor la sentința Curții supreme.
Ce s-a întâmplat de fapt cu copiii romi?
Discriminarea copiilor de romi a avut loc într-un sat din nordul Ungariei, în perioada 2004-2017. Micuții romi au fost repartizați în sala de clasa separată de copiii unguri. Nu aveau condiții corespunzătoare de studiu, nu aveau nici piscină. Considerând că este vorba de o „segregație totală”, Curtea supremă a decis ca fiecare familie de romi să primească drept despăgubire câteva mii de euro. Viktor Orban a criticat, deci, această sentință, mai ales că nu este prima oară când un tribunal ungar decide acordarea de indemnizații victimelor segregăției școlare. Familii de romi, prin procese similare, au primit indemnizații importante. Ceea ce este însă nou este faptul că premierul Orban pune în cauza o decizie a celei mai înalte instanțe juridice a țării. S-a aflat de asemenea că premierul a sugerat că în loc să fie vărsate sumele respective familiilor de romi, să fie oferite copiilor romi cursuri gratuite de engleză și informatică, propunere respinsă categoric de familiile respective.