Virgil Popescu, ministrul interimar al economiei: “Vaccinul este singura șansă să stopăm această pandemie”

Virgil Popescu, ministrul interimar al economiei, antreprenoriatului și turismului, a participat astăzi la evenimentul de lansare a celei de-a 19-a ediții a lucrării „Carta Albă a IMM-urilor din România”, cea mai amplă analiză a mediului de afaceri românesc. Discuțiile s-au concentrat asupra situației de ansamblu a mediului de afaceri în anul 2021, a dificultăților cu care se confruntă IMM-urile, a nevoilor și a surselor lor de finanțare.

În cadrul intervenției sale, ministrul Virgil Popescu a făcut o radiografie a măsurilor de sprijin derulate de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT). Acesta a anunțat relansarea Măsurii 1 – granturi pentru microîntreprinderi, la jumătatea lunii octombrie, precum și trecerea Măsurii 3 la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). În ceea ce privește Măsura 2, ministrul Popescu a spus că a constatat o serie de blocaje în efectuarea plăților, iar MIPE susține că nu sunt suficienți bani  pentru toate cererile de finanțare eligibile, deși fondurile de la această măsură au fost suplimentate cu cele alocate inițial pentru Măsura 3. În acest sens, demnitarul a precizat că MEAT și MIPE lucrează pentru soluționarea acestei situații, astfel încât toți aplicanții să îți primească banii.

Ministrul economiei a precizat că schema HoReCa se află în etapa de evaluare a dosarelor, iar în scurt timp se vor demara plățile.

Virgil Popescu, ministrul interimar al economiei, a vorbit și despre participarea la târguri și expoziții și a subliniat faptul că, deși există anumite probleme în ceea ce privește Programul de promovare a exporturilor, nu este de acord cu stoparea acestuia, mai ales că este o măsură prevăzută în Programul de Guvernare.

La finalul intervenției, ministrului Virgil Popescu a lansat un mesaj pentru antreprenori:

Există, într-adevăr, o incertitudine cauzată de revenirea pandemiei, așa cum se poate observa și în lucrare. Poate am lăsat prea mult garda jos și ne-a surprins. Însă, singura soluție reală, pentru fiecare dintre noi, dar mai ales pentru economia țării, este vaccinarea. Mă bucură să văd că ritmul campaniei crește, interesul este tot mai mare atât pentru doza 1, cât și pentru doza 3. Vom trece cu bine peste această perioadă!”, a transmis Virgil Popescu.

„Carta Albă a IMM-urilor din România” este un raport de cercetare care se concentrează exclusiv pe întreprinderile mici și mijlocii. Lucrarea analizează fenomenul antreprenorial din multiple perspective, ținând cont de evoluțiile interne și externe, impactul crizei epidemiologice, dar și alte elemente definitorii pentru derularea activităților, precum digitalizarea.

La evenimentul organizat în sistem de videoconferință de Consiliul Național al IMM-urilor din România, au participat Raluca Turcan, ministrul muncii și protecției sociale, Lucian Ovidiu Heiuș, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanțelor, Radu–Ștefan Oprea, senator, Dumitru Nancu, director general FNGCIMM și Liviu Rogojinaru, director de cabinet Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW