Președintele Vladimir Putin a ordonat miercuri, 20 octombrie, o săptămână în șomaj la nivelul țării, în vigoare de la începutul lunii noiembrie, și a ”implorat” numeroșii recalcitranți să se vaccineze pentru a bloca actuala explozie epidemică de coronavirus scăpată de sub control. Semn al gravității situației este faptul că țara, deja printre cele mai îndoliate din Europa, a înregistrat miercuri – conform cifrelor oficiale – un nou record de contaminați și decese zilnice cauzate de Covid-19: 1.028 morți și 34.073 noi infectați.
Rusia se confruntă, începând din luna iunie, cu un amplu puseu epidemic pe care autoritățile nu reușesc să-l ţină sub control, din cauza acțiunii combinate a variantei Delta a virusului, extrem de contagios, ca urmare a slabei campanii de vaccinare și a unor reduse restricții sanitare. În încercarea de a opri extinderea epidemiei, Vladimir Putin a ordonat deci să declare perioada dintre 30 octombrie şi 7 noiembrie zile de șomaj în întreaga Rusie, decizie interimată într-o reuniune a guvernului consacrată pandemiei de Covid-19. Președintele Putin a dat regiunilor țării posibilitatea de a prelungi această săptămână de concediu dacă situația epidemică justifică o astfel de măsură. El a cerut rușilor foarte recalcitranți să se vaccineze: ”Vă rog, fiți responsabili… Nu există decât două maniere de a ieși din această perioadă – fie îmbolnăvirea, fie vă vaccinați”, a lansat Vladimir Putin, cu sublinierea că slaba rată a vaccinării în Rusia este ”extrem de periculoasă”.
Rusia a recenzat oficial până acum aproape 230.000 decese cauzate de Covid-19, un bilanț însă subestimat. Agenția națională de statistică Rosstat oferă altă cifră, de peste 400.000 decese consemnate la finele lunii august. În fața acestei constatări, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunțat marți ”măsuri urgente” pentru protejarea categoriilor cele mai vulnerabile, mai ales persoanele în vârstă, în timp ce numărul cazurilor grave crește de la o zi la alta.
Autoritățile din Moscova au ordonat vaccinarea obligatorie a 80% din angajații serviciilor publice, până la 1 ianuarie 2022, față de 60% la ora actuală, izolarea celor cu vârste de peste 60 ani nevaccinaţi în perioada 25 octombrie-25 februarie, muncă la domiciliu pentru 30% din personalul întreprinderilor. Pentru numeroși experți, bătălia contra virusului se joacă pe terenul vaccinării, unde Rusia, deși a fost printre primele țări care au produs un vaccin, este mult în urma vaccinării populației. Mai puțin de o treime din cele 144 milioane de ruși sunt complet vaccinați, în timp ce majoritatea populației, scrie site-ul specializat Gogov, care oferă bilanțurile zilnice ale efectelor pandemiei, rămâne sceptică față de vaccinul dezvoltat local. Potrivit sondajelor independente, citate de «Le Figaro», mai bine de jumătate din cetățenii ruși nu intenționează să se vaccineze.
Kremlinul își pierde răbdarea
În fața acestei situații, Kremlinul pare că-și pierde răbdarea. Purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a chemat marți cetățenii Rusiei să fie ”mai responsabili” în loc să blameze statul pentru orice deficiență. El a admis că autoritățile nu au făcut tot ce trebuia pentru a explica populației că vaccinarea nu are alternativă. Confruntate cu reticenţa la vaccinare, în pofida exploziei de morți și contaminați, unele regiuni ale țării au reintrodus obligativitatea prezentării certificatului verde pentru a accede în locuri publice. Astfel, Sankt-Petersburgul, al doilea oraș al țării, a anunțat deja intrarea în vigoare de la 1 noiembrie a obligativității prezentării certificatului de vaccinat pentru a asista la evenimente sportive sau culturale ce reunesc peste 40 de persoane, iar de la 1 decembrie la intrarea în restaurante și magazine.
Foto: Kremlin.ru, CC BY 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0, via Wikimedia Commons