Vladimir Putin: Relațiile ruso-americane sunt la nivelul cel mai scăzut cunoscut în ultimii ani


Într-un interviu acordat în exclusivitate canalului american de televiziune NBC, președintele Vladimir Putin a estimat că relațiile Rusiei cu Statele Unite au ajuns în prezent la cel mai scăzut nivel cunoscut vreodată în ultimii ani. „Avem o relație bilaterală”, a spus textual Vladimir Putin, „care în ultimii ani s-a deteriorat până la punctul cel mai scăzut cunoscut vreodată”… S-a declarat însă „capabil să conlucreze cu omologul său american, Joe Biden”.
Președintele rus a folosit interviul cu NBC pentru a dezminţi informația publicată de „The Washington Post” potrivit căreia Rusia ar urma să furnizeze Iranului un satelit avansat care permite Teheranului să supravegheze obiective militare situate în regiune. „Este o știre falsă”, a spus Putin. „Sunt doar absurdități, fleacuri”. Abordând problema relațiilor personale cu noul președinte american, Vladimir Putin și-a exprimat speranța că, la apropiata întâlnire de la Geneva din 16 iunie, Joe Biden va fi mai puțin impulsiv decât predecesorul său, Donald Trump. Recunoaște că Joe Biden „este un om de carieră”, și-a petrecut întreaga viață în politică, în timp ce Donald Trump este, în opinia sa, o persoană „talentată” și cu un comportament foarte colorat. „Chiar și acum”, a adăugat Putin, „eu cred că fostul președinte Trump este un individ extraordinar… care nu a provenit din establishmentul american”. Pentru Putin, statutul lui Biden prezintă „unele avantaje, dar și unele inconveniente”, dar speră că nu se va confrunta cu „manevre impulsive” din partea actualului președinte american. În ceea ce privește epitetul „ucigaș” folosit nu demult de Biden la adresa lui Putin (fiind invocată inclusiv asasinarea in apropierea Kremlinului a cunoscutului opozant Boris Nemţov), președintele rus îl consideră rezultatul „comportamentului machist, propriu Hollywoodului…Un astfel de discurs face parte din cultura politică americană ce consideră normal un astfel de discurs. Aici (la noi – nn) nu este considerat normal”, a spus Putin.

Fără precedent: Liderii american și rus nu vor ține, după întâlnire, o conferință de presă comună

Casa Albă a anunțat sâmbătă că după întâlnirea lor de la Geneva, președintele Biden se va exprima singur într-o conferință de presă.”Sperăm ca această întâlnire să permită schimburi directe şi sincere”, a explicat un responsabil al executivului american. Pentru Casa Albă, o conferinţă de presă „solo” este „formatul adecvat” pentru a prezenta clar subiectele care au fost evocate, atât cu privire la posibilele convergenţe, cât şi cu privire la temele ce îngrijorează Statele Unite.
De cealaltă parte, Kremlinul a indicat că Vladimir Putin va vorbi şi el presei, după discuţiile cu Joe Biden. Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a subliniat că preşedintele american pare să prefere acest format, relevând faptul că președintele american nu participă la o conferinţă de presă comună nici la summitul G7.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. Relațiile ruso-americane nu sunt nici mai scazute, nici mai crescute ; doar mustele voiesc sa se mai bage in seama … s’avem pardon / in cooru’ lu’ Suru !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW