20.5 C
București
luni, 12 aprilie

Vladimir Putin va avea acces la încă două mandate, până în 2036, la Kremlin

Președintele Vladimir Putin, 68 ani, a semnat luni legea care-i permite să se prezinte pentru încă două mandate prezidențiale, ceea ce deschide calea menținerii sale la Kremlin până în 2036. Este o lege ce a fost definitiv adoptată de Parlamentul rus în luna martie, după un referendum organizat în vara anului 2020.

Ca o curiozitate, textul pe care l-a promulgat chiar domnia sa, luni, nu se aplică celor care au ocupat postul de șef de stat înaintea intrării în vigoare a amendamentelor la Constituție aprobate prin referendumul din 2020.

Imunitate pe viață

Revizuirea constituţională votată în vara anului 2020 introduce de asemenea în Constituție principii conservatoare, tare dragi președintelui – credință în Dumnezeu, căsătoriile rezervate heterosexualilor și educația patriotică – precum și o imunitate pe viață garantată președinților ruși.

Opozantul cel mai vehement al Kremlinului și a lui Vladimir Putin personal, Aleksei Navalnîi, a calificat referendumul din 2020 drept “o enormă minciună”, iar ONG-ul Golos, specializat în mobilizarea de observatori la diverse alegeri, a denunțat referendumul respectiv drept “o atingere fără precedent adusă suveranității poporului rus”. Derulat, din cauza pandemiei, de-a lungul unei săptămâni, însoțit de o propagandă bine ticluită, reamintește Golos, referendumul a avut rezultatul dinainte preconizat. 77,92% dintre alegători au votat în favoarea rămânerii lui Putin o veșnicie la Kremlin.

Foto: Kremlin.ru, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW