Ben Wallace, secretar de stat britanic la Apărare, a afirmat într-o declarație televizată că decizia Statelor Unite de a-și retrage trupele din Afganistan a fost o „gravă eroare”, care i-a încurajat pe talibani să treacă la ofensivă. În opinia lui Wallace, acordul de retragere negociat la Doha de către administrația Trump a fost un „acord corupt” și ”noi, toți membrii comunității internaționale, vom plăti probabil pentru consecințe”. Oficialul britanic avertizează că acesta nu a fost momentul potrivit pentru decizia de plecare din Afganistan, unde probabil Al Qaida ar putea reveni, situația actuală din Afganistan fiind un foarte bun teren pentru ea.
Presa americană a reacționat și ea pe un ton sever. În timp ce Washingtonul își evacuează în condiții catastrofale personalul diplomatic, publicații americane își pun întrebări privind consecinţele retragerii militarilor americani. În opinia ziarului «The Washington Post», este vorba, practic, de «o înfrângere americană… o înfrângere anunțată», subliniază ziarul citat, care se bazează pe documente oficiale datând din 2005. Încă atunci, administrația Bush trebuia să-și dea foarte bine seama că până la urmă va fi imposibilă înfrângerea talibanilor. Foarte devreme, subliniază «The Washington Post», începuse să apară comparația cu înfrângerea din Vietnam în evaluările unor responsabili militari și politici. Numai că, adaugă ziarul citat, astfel de concluzii au fost ascunse populației americane de către toate administrațiile de la Bush la Donald Trump, populație care a sprijinit deplin acest «război sângeros».
Potrivit ziarului citat, la Casa Albă apare întrebarea cum a fost posibilă o ofensivă atât de rapidă și de succes a talibanilor. Răspunsul este considerat starea deficitară a forțelor afgane, formate timp de decenii de către americani și aliați. Cum este posibil ca o armată de patru ori mai numeroasă decât forțele talibane să nu facă față ofensivei talibane?”, se întreabă experți la Casa Albă și la Pentagon.
«The New York Times» critică la rândul său, cu severitate, «retragerea precipitată și dezordonată»a trupelor americane, decisă în cele din urmă de Joe Biden.«O retragere ce are loc fără să se fi gândit la organizarea politică a țării pe care o părăsește, iar istoria va reține că această decizie a lui Joe Biden, a cărui experiență în relații internaționale este bine cunoscută, reprezintă prima mare eroare a sa în politica externă».
«Eroare sau…dezastru». Aceștia sunt termenii pe care ziarul canadian «Globe and Mail» i-a ales pentru a descrie politica americană în Afganistan. «Consecințele succesului militar al talibanilor, subliniază ziarul, sunt importante, cu efect dincolo de Afganistan… Înfrângerea americanilor va galvaniza alte mișcări teroriste în lume…mișcări care ar putea constitui din nou o amenințare pentru securitatea Statelor Unite».
Dupa 20 de ani de ocupatie militara nu se gandeste nimeni ca ocuparea unui stat suveran a fost o eroare?
Cu astfel de ‘analisti politici’ oricine poate ocupa alta tara pe 50 de ani ca sa ii invete ‘democratie’.