În urmă cu ceva ani, într-o iarnă cruntă, aproape de Revelion, am revenit acasă, în București, pentru două zile. Urma să-mi refac bagajele pentru a sărbători, în provincie, trecerea peste ani. Dau să deschid ușa apartamentului. M-am îngrozit. Inundație ca „la carte”. Verific. Era fisurată coloana principală de căldură din bucătărie. Trebuia să fac ceva. Cu slabe speranțe sun la RADET. Surpriză. Mi se răspunde. Spun ce am pățit. Sunt mai liniştit și mi se comunică faptul că într-un sfert de ora o să sosească o echipa de intervenție. Exact după cincisprezece minute, soneria zbârnâie. A venit echipa de meșteri. Am zis că sunt norocos. Se uită oamenii la țeavă și îmi comunică faptul că este grav și că trebuie să oprească apa în tot blocul și după Revelion o să remedieze avaria. Am intrat în panică. Însemna să las tot blocul fără căldură, tocmai de Sărbători. Am întrebat dacă nu există, totuși, o soluție de avarie, un colier etc. Șeful echipei se mai uită la țeavă, se uită la mine și-mi spune: „Am putea să facem ceva”.Eram bucuros. S-au apucat de lucru și am plecat să fac niște cumpărături. La întoarcere, din casă, se auzeau bubuituri. Intru în apartament și rămân „mască”, tot este la modă și la ordinea zilei. ” Gata, am terminat. Venim după Revelion să reparăm țeava”- mi se comunica triumfal. Apa nu se mai scurgea în casă, ci în… subsol. Soluția magică a fost că mi-au dat o generoasă gaură… în podea.
Cam așa s-a rezolvat o problemă foarte gravă pentru mine. Acum, trecând de la personal la general, sunt convins că aproape toate problemele României s-au rezolvat printr-o …”gaură în podea” lăsând să se scurgă în alte găuri toate neajunsurile noastre. Nu exagerez. Într-un recent comunicat al ELCEN, bucureștenii sunt informați, cu părere de rău, că slaba aprovizionare a agentului termic se datorează exclusiv absenței investițiilor din ultimii patru ani în reabilitarea rețelei de termoficare.„Scăderea bruscă a temperaturilor exterioare, din ultimele zile, a generat presiune suplimentară asupra sistemului de încălzire învechit și degradat care se confruntă, deja, cu misiunea dificilă de a face față problemelor tehnice determinate de lipsa investițiilor în modernizare” (…) Am atras și în alte rânduri atenția asupra faptului că nerealizarea la timp a lucrărilor majore de reparații și modernizare, absolut esențiale, a condus la o degradare constantă a sistemului și la o creștere explozivă a pierderilor în rețea cu consecințe asupra parametrilor de furnizare a apei calde și căldurii către consumatori” – se arată în ultimul comunicat ELCEN.
Deci s-a identificat cauza. Cu toate acestea suntem îndemnați să nu ne pierdem speranța: „Cerem scuze locuitorilor bucureșteni, racordați la sistemul de încălzire centralizată care se confruntă, în acest moment, cu probleme în ceea ce privește alimentarea cu apă caldă și căldură. Îi asigurăm că se fac toate eforturile astfel încât să se reducă la minimum aceste inconveniente. Se lucrează constant și se caută soluțiile cele mai eficiente și mai rapide de a acționa și de a face față uinui sistem învechit în care nu s-a investit la timp și care acum suportă consecințele”– se mai arată în comunicatul ELCEN.
Gata, s-a rezolvat problema. Se dau găuri peste găuri în carosabil pentru ca apa să se scurgă prin conducte, și nu în pământ.
Agentul termic nu este singura problemă a României. Este doar un exmplu. Criza din sănătate, din învățământ etc, are aceleași cauze și anume „lipsa investițiilor din ultimii patru ani care a degradat sistemul” – ca să cităm din clasici în viață. Desigur, şi în aceste două cazuri „se depun toate eforturile astfel încât să se reducă la minimum aceste inconveniente”.
Modelul găurii în podea este mai actual ca niciodată. Este păcat că am ajuns în această gravă problemă a întregii societăți. Există speranțe. Votul a trecut. Urmează formarea noului guvern, unul pestriț, și evident „identificarea celor mai bune soluții pentru rezolvarea avariilor”.
Nu vreau să fiu pesimist, dar tare îmi este teamă că se vor da și mai multe găuri în podea să se scurgă în subsol toate problemele noastre. M-aș bucura dacă mă înșel, dar acum văd că se caută majorități doar parlamentare.