Dependența de lemne de foc a locuitorilor din mediul rural din majoritatea țărilor în curs de dezvoltare, inclusiv România, este estimată la un procent ridicat peste jumătate din populația lumii.
De asemenea, mai multe surse indică faptul că lemnul este unul dintre cei mai utilizați combustibili casnici, din România, folosit atât pentru încâlzit, cât și pentru gătit.
Citește în continuare pentru a afla de ce să faci o investiție bună într-o sobă de teracotă
De exemplu, în 2016 în Ungaria, Bulgaria, Croatia, România și Estonia ponderea consumului de lemn pentru generarea de caldură varia între 30% și 50% din producția totală de lemn. La acest procent, se adaugă și folosirea lemnului pentru gătit cu combustibil din biomasă.
Printre sursele regenerabile de energie, biomasă totală ca și lemnul si carbunele, biogazul și biocarburanții dar și deseurile municipale, joacă un rol important pentru consumul casnic.
Ca parte a acestui total de biomasă, produsele din lemn și aglomerate din lemn, precum peleții și brichetele, au reprezentat cea mai mare parte a energiei de origine biologică, adică pentru consumul intern brut de energie regenerabilă în UE-28 în 2016.
Aproximativ două milioane de oameni din întreaga lume folosesc soba cu lemne pentru gătitul casnic și pentru a menține împrejurimile calde. Preferința mare pentru lemn ca și combustibil se bazează pe faptul că, în afară de lemn și cărbune, celelalte surse primare neregenerabile de energie, cum ar fi petrolul, gazele naturale și gazele naturale lichefiate, nu mai sunt ușor de găsit în ceea ce privește costul și disponibilitatea. Practic, soluția pentru gătit și încălzit o reprezintă o sobă de teracotă, așa cum poți să cumperi sau să rezervi online de la hornbach.ro.
De asemenea, trebuie să te uiți la specificațiile tehnice pentru a vedea cum poți să eficientizezi consumul de caldură generat de soba pentru gătit. De exemplu, diferența de grade care se pierde odată cu evacuarea fumului prin tirajul natural ar putea fi redirecționată spre o suprafață care necesită încălzire. Altfel, o cantitate mare de energie termică generată de consumul de lemne și produse din lemn s-ar pierde.
Cererea de lemn de foc prin urmare, va continua să crească ca răspuns la factorii de cost și disponibilitate menționați mai sus. La rândul său, acest lucru va continua să provoace inovații și îmbunătățiri în proiectarea sobelor cu lemne.
Dezvoltarea sobei pe lemne nu este o dezvoltare recentă, s-au făcut mai multe lucrări de îmbunătățire a designului sobei. În afară de considerentele economice și de mediu, cealaltă problemă principală care motivează diferitele eforturi de dezvoltare ale sobei pe lemne este factorul de sănătate.
Îmbunătățirea designului sobei ar putea să se concentreze pe următoarele domenii:
asigurarea izolației în jurul camerei de ardere pentru a reduce pierderile de căldură prin conducție pe pereții camerei, asigurarea unei admisii de aer mari și reglabile pentru a asigura disponibilitatea unui aer suficient pentru arderea completă și încorporarea coșului de fum pentru a transporta gazele de ardere departe de locul de utilizare.
În concluzie, proiectarea, construcția și testarea unei sobe cu lemne îmbunătățite sunt întreprinse în continuare ca principalele surse de energie pentru uz casnic.