8.6 C
București
miercuri, 21 aprilie

Vreme de aproape 20 de ani, NASA a fost escrocată de un furnizor de aluminiu cu testele de calitate și rezistență falsificate

Din cauza calității aluminiului cu testele falsificate, două misiuni ale agenției spațiale NASA (din 2009 și 2011) au eșuat. Întreprinderea furnizoare a fost condamnată de justiția americană, dar consecințele financiare și științifice sunt ireparabile. Financiar, pierderile sunt evaluate la 700 milioane de dolari.

Este vorba de o mică întreprindere din Oregon care a reușit «performanța» de a escroca cea mai mare agenție spațială din lume. După ani de zile de anchete, relatează «Le Figaro», la începutul săptămânii trecute NASA a anunțat că a descoperit cauza eșecului celor două lansări de sateliți pentru studierea climei terestre efectuate în 2009 și 2011 (misiunile OCO și Glory). Un furnizor, pe deplin conștient, le-a livrat componente de aluminiu având mari defecțiuni. Escrocheria a provocat un prejudiciu ce se cifrează la 700 milioane de dolari. Ce s-a petrecut de fapt: de fiecare dată, partea rachetei care trebuia să se deschidă pentru a elibera satelitul în spațiul extraterestru rămânea blocată. În cursul anchetei, NASA a descoperit că cele două lansări eșuate își au originea la un subtretant, respectiv societatea Sapa Profiles, cu baza în Portland. S-a constatat că, vreme de 19 ani, această societate nu numai că a furnizat clienților componente din aluminiu defect, dar a și falsificat testele de calitate și de rezistență, pentru a ascunde ce fel de produse furniza în realitate. Rezultatul: articulațiile din aluminiu falsificat se deteriorau în cursul zborului rachetei, nemaiputând să se deschidă pentru a elibera sateliții.

«Încrederea noastră a fost grav violată»

Din punctul de vedere al NASA, este vorba de o adevărată trădare. «Atunci când rezultatele testelor sunt falsificate și sunt eliberate certificate eronate, în mod cert misiunile spațiale eșuează», a deplorat Jim Norman, directorul Serviciilor de lansări spațiale.» Noi, a continuat el, «ne bazăm pe integritatea industriei noastre de pe întregul lanț de furnizori. Chiar dacă efectuăm teste proprii, NASA nu poate testa din nou fiecare component, motiv pentru care cerem anumitor furnizori să facă testele necesare cu mare atenție. În cazul societății din Portland, increderea noastră a fost grav violată».

Numeroase pagube

În comunicatul său, NASA anunță încetarea oricărei colaborări cu întreprinderea escroacă, nefiind singurul client care ia o astfel de decizie. Escrocheria întreprinderii respective a mers și mai departe. La 23 aprilie, Sapa Profiles și societatea-mamă Norsk Hydro, au fost condamnate la o amendă de 46 milioane de dolari pentru că au escrocat, cu aceeași metodă, întreprinderi private, dar și instituții federale, inclusiv armata americană. În procesul intentat societății respective, NASA ar trebui să recupereze o parte din banii pierduți, dar – spun specialiştii săi – prejudiciul nu este doar financiar. În afara milioanelor de dolari practic furați, nu pot fi trecuți cu vederea anii pierduți cu cercetările științifice și pregătirea misiunilor spațiale.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW