15.2 C
București
joi, 22 aprilie

Washingtonul continuă să repare decizii eronate ale administrației Trump: reia ajutorul său pentru palestinieni

Statele Unite au anunțat că își reiau ajutorul destinat palestinienilor, întrerupt sub președinția lui Donald Trump. O decizie salutată de Agenția ONU pentru ajutorarea refugiaților palestinieni (UNWRA). Washingtonul va contribui la această finanțare cu 150 milioane de dolari, plus 75 milioane dolari pentru dezvoltare și economia Cisiordaniei și a fâșiei Gaza, și 10 milioane dolari pentru procesul de pace.

„Ajutorul american destinat poporului palestinian servește interesele și valorile Statelor Unite… El aduce un ajutor crucial celor care au nevoie de el, favorizează dezvoltarea economică și susține dialogul israelo-palestinian, coordonarea securității și a stabilității”, a declarat Antony Blinken, secretarul de stat în administrația Biden.

Ambasadorul Israelului la Washington, Gilad Erdan, și-a exprimat „decepția” și „dezacordul” față de decizia americană privind reluarea ajutorului destinat palestinienilor. „Statele Unite, a declarat el, ar fi trebuit ca, mai întâi, să se asigure că unele reforme au fost deja operate, privind în special încetarea incitării la antisemitism și retragerea conținuturilor antisemite din programele școlare”.

Joe Biden susține „soluția celor două state”

Referitor la o altă chestiune-cheie în dosarul israelo-palestinian, Joe Biden a reiterat miercuri, într-o convorbire telefonică cu regele Abdalah II al Iordaniei, sprijinul său pentru „soluția celor două state” în dosarul israelo-palestinian, pusă sub semnul întrebării de către Donald Trump. De menționat de asemenea că noua finanțare promisă de Washington se adaugă la alte 15 milioane dolari anunțați deja de Statele Unite pentru ajutorarea palestinienilor confruntați cu o evoluție gravă a pandemiei de Covid-19. Israelienii, lideri în privința ritmului vaccinării anti-Covid-19, sunt acuzați că nu au sprijinit în aceeași măsură și teritoriile ocupate.

Reamintim că la scurt timp după învestirea în funcția de președinte, Joe Biden a declarat că va redeschide birourile Organizației de Eliberare a Palestinei din Washington, închise sub președinția Trump. OEP este o entitate recunoscută internațional, în calitate de reprezentantă a palestinienilor din teritorii și din diaspora. Administrația Biden a restabilit relațiile cu palestinienii și le-a reafirmat sprijinul fără, însă, să dezvăluie noi inițiative care să ducă la soluționarea conflictului istoric israelo-palestinian.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW