Washingtonul sancționează doi ruși pentru ingerinţă în alegerile americane

Aceste sancțiuni sunt distincte de cele instituite de Washington și aliații săi contra Rusiei după invadarea Ucrainei. Vineri, 29 iulie, Washingtonul a anunțat noi sancțiuni, de data aceasta împotriva a doi ruși și entitățile lor, acuzați de dezinformare și amestec în alegerile americane, mai ales pentru finanțarea propagandei pro-ruse și susținerea unui candidat pentru un post de guvernator.”Persoanele și entitățile desemnate pentru sancționare au jucat diverse roluri în tentativele Rusiei de a manipula și destabiliza Statele Unite și pe partenerii și aliații lor, inclusiv Ucraina”, precizează Departamentul american al Trezoreriei într-un comunicat.”Alegerile libere și echitabile sunt un pilon al democrației americane care trebuie protejat de orice influență externă”, a declarat Secretarul adjunct al Trezoreriei în sarcina căruia se află lupta împotriva terorismului și protejarea informațiilor financiare, Brian Nelson.

Noile sancțiuni îl vizează pe Alexandr Ionov, care de altfel este inculpat de justiția americană pentru ”complot vizând recrutarea de agenți în serviciul Rusiei”. Moscovitul este acuzat că în perioada 2014-2022 ”a recrutat grupuri politice” în Florida, Georgia și California, supervizate de serviciile de informații ruse (FSB), cu sprijin din partea Kremlinului, se spune într-un comunicat al Ministerului american de Justiție. Ionov a furnizat sprijin financiar acestor grupuri, le-a ordonat să publice propagandă pro-rusă, a coordonat și finanțat acțiunea directă a acestor grupuri în Statele Unite pentru promovarea intereselor ruse și a coordonat reflectarea acestei activități în media rusă. Lui Ionov i se reproșează de asemenea că a colaborat, cu o operațiune deja sancționată de Washington pentru amestecul în alegerile prezidențiale americane din 2016, de data aceasta susținând direct, în 2022, un candidat la alegerea în postul de guvernator.

Sancțiuni economice

La mijlocul anului 2021, Ivanov ”a depus eforturi pentru difuzarea și promovarea dezinformării vizând influențarea procesului electoral american, exacerbând divizarea socio-politică în sânul Statelor Unite”. El este președinte și fondator al Mișcării ruse împotriva mondializării, precum și al ”Ionov Transkontinental” și al sitului web ”STOP-Imperialism”, care ”se prezintă ca o agenție mondială de informații”, în engleză și rusă, relatează Departamentul american al Trezoreriei. Toate aceste trei entități sunt de asemenea vizate de sancțiunile economice.

Statele Unite au avut-o drept țintă și pe Natalia Burlinova, cu Centrul său de sprijin pentru Dezvoltarea Diplomației Creative, finanțat de statul rus. Noile sancțiuni blochează averile și proprietățile din Statele Unite ale persoanelor și entităților vizate.


- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW