Toată presa internațională a anunțat luni, 20 martie, sosirea președintelui Chinei, Xi Jinping, în vizită de stat la Moscova. Această vizită de stat de trei zile în Rusia, o țară cu care China are importante legături diplomatice și economice, este prima pe care un lider chinez o face la vecinul său rus în ultimii patru ani.
În declarații separate, premergătoare vizitei, citați inclusiv de presa rusă și chineză, ambii lideri au lăudat soliditatea parteneriatului lor bilateral. Pentru mulți comentatori, această vizită are însă o importanță particulară pentru președintele Rusiei, izolat în plan internațional din cauza invadării Ucrainei.
Apel la negocieri de pace
Într-un articol publicat de ziarul ”Rosiiskaia Gazeta”, Xi Jinping a prezentat vizita sa la Moscova ca ”un voiaj de prietenie, cooperare și de pace” în fața occidentalilor care ”privesc relațiile chino-ruse cu neîncredere”. ”Mă grăbesc să lucrez cu președintele Putin pentru adoptarea, împreună, a unei noi viziuni” despre legăturile bilaterale, a subliniat Xi Jinping în ziarul rus mai sus citat. Încurajată de faptul că a susținut recenta reconciliere diplomatică între Arabia Saudită și Iran, China se poziționează în mediatoare a conflictului din Ucraina și cheamă la negocieri de pace între Moscova și Kiev.
Într-un articol publicat luni de presa chineză, Vladimir Putin salută ”dorința Chinei de a juca un rol constructiv în soluționarea conflictului ruso-ucrainean” și apreciază că ”relațiile ruso-chineze au ajuns acum la punctul culminant al istoriei lor”.
O gură de oxigen pentru Putin?
Kievul, remarcă analiștii de politică externă de la ”le Figaro”, urmărește cu o anumită neliniște, temându-se că Beijingul, aliat strategic al rușilor, ar putea decide să livreze arme Moscovei, influențând astfel finalul războiului. Venirea președintelui chinez la Moscova, mai spun analiștii citați, oferă de asemenea o gură de oxigen lui Vladimir Putin, izolat diplomatic și care, în semn de sfidare, s-a deplasat weekendul trecut la Mariupol, oraș ucrainean devastat de bombardamentele ruse. În ce-l privește pe Xi Jinping, care foarte recent și-a început al treilea mandat de președinte – lucru rar în China – el îl numește în mod regulat pe Vladimir Putin ”vechiul prieten”. Unite printr-un parteneriat ”fără limite”, sărbătorit anul trecut cu trei săptămâni înaintea începerii intervenției în Ucraina, Beijingul și Moscova s-au apropiat în acești ultimi ani, în special pentru a face front comun contra Occidentului.
Poziție ”călduță” din partea Chinei față de invazia rusă
Este știut că China nu a condamnat public invazia rusă și critică Statele Unite pentru livrările de arme Ucrainei și NATO pentru că nu a ținut cont de preocupările rușilor în materie de securitate. Beijingul cheamă totuși la dialog, ca și la respectarea integrității teritoriale a tuturor statelor, inclusiv a Ucrainei. ”Nicio țară nu trebuie să dicteze ordinea internațională”, a scris Xi Jinping în articolul publicat luni în Rosiiskaia Gazeta”…”China a apărat întotdeauna o poziție obiectivă și imparțială bazată pe fondul problemei și a încurajat activ negocierile de pace”, a adăugat el. Este, spun jurnaliștii de la ”Le Figaro”, o poziție ”prea călduță” de mulți occidentali, care consideră că, astfel, China susține tacit agresiunea rusă. Ei consideră de altfel că marile apeluri ale Beijingului la pace nu se pot traduce prin acțiuni concrete imediate.
Pe mine ma cam sperie, sincer, prietenia asta a lor si vizitele de genul. Sper sa nu ni se pregateasca ceva.
Vizitele sunt de genul feminin, din punct de vedere strict gramatical.
Expresia de jargon americna ‘like’ (folosita la sfarsit de propozitie, fara a fi urmata de alt cuvant lamuritor) s-ar fi putut adapta mai bine limbii romane decat ceea ce a iesit:
‘de genul’ sau ‘gen’
si s-ar fi putut evita elegant prin ceva DE FELUL ACESTA: ‘de acest fel’/’de genul asta’ etc.
”MULT E DULCE ŞI FRUMOASĂ LIMBA CE-O VORBIM…”
daca n-o stricam ‘pe repede inainte’ (adica ‘fast forward’)
In problema livrarilor de arme lucrurile sunt clare pentru cine vrea sa la inteleaga:
ori se livreaza arme de catre orice tara catre orice parte din conflict,
ori se ingheata total livrarile de arme.
Dar Occidentul vrea sa aiba monopol pe livrarea de arme si ele sa fie directionate doar catre Ucraina, pozitie greu de inteles pentru un simplu cititor ca mine.