Zero dosare restante la pensiile naţionale

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, efectuează, joi, vizite de lucru la Casa de Pensii, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială și la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă din Suceava, în contextul introducerii noului soft destinat evaluării dosarelor de pensii, precum și a finalizării campaniei de evaluare a persoanelor vulnerabile.

Având în vedere că la Casa Județeană de Pensii Suceava sunt aproape 155.000 de dosare care urmează a fi evaluate și în jur de 80 de angajați, însă doar o parte dintre ei sunt implicați în procesul de evaluare, ministrul Muncii a discutat cu reprezentanții instituției despre necesarul de personal suplimentar.

Am rugat colegii de la Casa de Pensii ca acest proces de evaluare să nu afecteze activitatea curentă. În acest context, am făcut și o analiză a situației dosarelor restante la recalculare și am constatat că sunt ZERO dosare restante la pensiile naționale, în timp ce numărul de dosare de pensii internaționale restante este de 11. Aceste restanțe vor fi recuperate în timp foarte scurt, în paralel cu activitatea curentă și cu procedura de evaluare. La nivel național, mai sunt acum 120 de dosare de pensii naționale restante la recalculare. În ceea ce privește dosarele internaționale, mai sunt 3.041 dosare restante la nivel național”, a declarat ministrul Raluca Turcan.

Vizita de lucru efectuată în județul Suceava include și discuții privind rezultatele campaniei naționale de evaluare a persoanelor vulnerabile, coordonată de ANOFM și ANPIS.

Campania s-a încheiat la sfârșitul lunii februarie și a presupus activități de verificare în aproape 2.000 de UAT-uri, 51 fiind în Suceava.

În total, 261.000 de persoane din familiile beneficiare de ajutor social au fost contactate de inspectorii sociali, în Suceava fiind 5.431 de titulari de venit minim garantat (VMG), respectiv 16.000 de beneficiari.

Din verificările efectuate la nivel național, 26,2% au vizat persoane singure peste 65 de ani, 21,2% familii cu peste 3 copii, 18,11% familii monoparentale și 16,6% persoane singure fără copii, sub 65 de ani.

Cartografierea profilului persoanelor vulnerabile și identificarea nevoilor lor specifice vor reconfigura modul de acordare a asistenței sociale în România. Ajutorul social trebuie completat cu alte măsuri într-o abordare integrată care să conțină și alte facilități (servicii sociale țintite, în funcție de nevoi) pe structura unui venit minim de incluziune. Vom face o analiză aprofundată a datelor obținute din aceste verificări de teren și vom formula soluțiile adecvate pentru a oferi sprijinul de care au nevoie în mod real categoriile vulnerabile din România, în funcție de specificul lor”, a explicat ministrul Muncii, Raluca Turcan. 

Demnitarul a amintit și câteva din rezultatele campaniei în ceea ce privește ocuparea, arătând că aproape 50.000 de beneficiari de VMG au fost consiliați și peste jumătate au fost mediați pe locuri de muncă conform pregătirii. Astfel, 5.300 au primit dispoziții de repartizare, 14.500 au primit recomandare de a urma cursuri de calificare, iar 13.700 au fost îndrumați către programe de tip a doua șansă.

În cadrul vizitei de lucru din județul Suceava, ministrul Muncii, Raluca Turcan, este însoțită de președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, de președintele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Maria Mareș, de directorul general al Agenției Naționale pentru Prestații și Inspecție Socială,  Lăcrămioara Corcheș și de inspectorul general de stat de la Inspecția Muncii, Dantes Bratu. 

- PROMO - img

1 COMENTARIU

  1. ” Zero dosare restante la pensiile naţionale ” . Multe cutre se ingrasa ca … , grohaind pe tema pensiilor ; prima cutra = Romania TV !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW