Zhao Lijian: Informația potrivit căreia diplomaţii lituanieni au fost obligați să părăsească China este calomnioasă

Publicația britanică The Economist a relatat recent că Republica Populară Chineză a modificat relaţiile cu Lituania la nivelul de afaceri ad-interim, a solicitat diplomaţilor să îşi prezinte legitimaţia de identitate în China şi că au fost obligați să părăsească teritoriul Chinei.

Lituania nu poate garanta identitatea diplomatică a personalului din ambasadă, nu acceptă o retrogradare a misiunii diplomatice şi a fost nevoită să anunţe diplomaţii şi familiile acestora să părăsească teritoriul chinez.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Zhao Lijian, a declarat că aceasta este pură calomnie. Lituania a încălcat principiul ”o singură Chină” şi susţine ”o Chină, un Taiwan”, fapt ce dăunează grav suveranității şi integrităţii teritoriale a țării şi periclitează baza politică pentru o relaţie diplomatică. În contextul unei modificări a relaţiei bilaterale, China a solicitat instituţiei diplomatice a Lituaniei să aplice din nou pentru obținere cărților de identitate speciale ale personalului diplomatic, administrativ şi tehnic. Aceasta este o procedură normală pentru misiunile străine din China şi este în concordanță cu dreptul internaţional şi practicile internaţionale, neafectând îndeplinirea, de către personalul diplomatic al Lituaniei, a misiunii în China. Guvernul Lituaniei a retras toţi diplomaţii fără să anunţe Beijingul şi a vehiculat informaţii neadevărate, ca să manipuleze atenţia publicului. China este împotriva acestei atitudini.

Articol realizat de Radio China International și CCTV

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW