Ștefan Rădeanu
Luni, până la ora 10, Guvernul trebuie să dea un răspuns clar dacă va accepta, prin act normativ, nu prin promisiuni sau memorandum politic, revendicările protestatarilor din educație. O zi importantă deoarece dacă executivul decide favorabil, atunci, cel mai probabil, greva generală din educație se va sfârși, așa cum se va încheia seria bâlbelor guvernamentale în gestionarea acestui proces. Liderii de sindicat, Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, și Marius Nistor, președintele federației Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”, au înaintat duminică ultima ofertă. Potrivit documentului, primit la redacție, protestarii fac următoarele precizări:
“În data de 11.06.2023 am avut o întâlnire cu reprezentanții Guvernului (prim-ministrul Nicolae Ciucă, ministrul educației Ligia Deca, ministrul muncii, Marius Budăi și secretarul general Marian Neacșu). La întâlnire a participat și președintele PSD, Marcel Ciolacu. Federațiile sindicale s-au prezentat la discuții cu delegații extinse formate și din lideri ai sindicatelor teritoriale. Menționăm că ultima ofertă a Guvernului este:
– 25% creștere salarială medie de la 1 iunie, pentru personalul didactic, prin modificarea OUG 53/2023;
– 1500 de lei acordați pe 5 octombrie din fonduri europene pentru personalul didactic și didactic auxiliar (anual, până în 2027);
– 500 de lei acordați pe 5 octombrie din fonduri europene pentru personalul nedidactic (anual, până în 2027);
– Emiterea unei ordonanțe de urgență, care va avea în conținutul ei principiul potrivit căruia salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, iar salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic, iar grila negociată cu reprezentanții Ministerului Educației, la solicitarea prim-ministrului, să fie aplicată în două tranșe.
Prima tranșă de 50%, care va fi diferența dintre salariul maxim al fiecăruia prevăzut de nouă lege de salarizare și salariul aflat în plată la 31 decembrie 2023, majorare care se va aplică începând cu dată de 1 ianuarie 2024.
În urma discuțiilor de astăzi (duminică, n.r) de la Guvern, Executivul s-a angajat că astăzi proiectul de ordonanță de urgență va fi pus în dezbatere publică pentru a putea fi consultat de toți membrii de sindicat aflați în grevă, iar până mâine, la ora 10.00, federațiile sindicale trebuie să dea răspunsul final dacă acceptă sau nu ultima ofertă“ – se arată în documentul menționat.
De văzut reacția guvernamentală având în vedere că un document oficial ar urma să fie transmis de urgență Consiliului Economic și Social, cu toate avizele interministeriale pentru a putea fi adoptat în ședința Cabinetului de la Palatul Victoria.