Ziua internaţională a „Căştilor Albastre”

29 mai este ziua care marchează Ziua internaţională a forţelor ONU de menţinere a păcii, cunoscută şi sub denumirea de Ziua internaţională a „Căştilor Albastre” și un prilej de comemorare a celor căzuți în misiunile de menținere a păcii.

În prezent, sunt în desfășurare 14 misiuni de menținere a păcii pe patru continente, la care participă atât personal civil, de poliție sau militar.

Adunarea Generală a ONU a stabilit în 2002, prin Rezoluţia 57/129, ca Ziua internaţională a forţelor ONU de menţinere a păcii să fie marcată anual la data de 29 mai. În această zi, în 1948, prima misiune ONU de menţinere a păcii numită „United Nations Truce Supervision Organization (UNTSO)” a fost desfăşurată în teritoriile palestiniene. Ziua a fost marcată pentru prima dată la 29 mai 2003, transmite Agerpres.

În cadrul misiuniloe, peste 3.800 de angajaţi ai forţele ONU de menţinere a păcii şi-au pierdut viaţa din 1948 până în prezent, iar în utlimii douăzeci de ani, protecţia civililor a fost exponenţial în centrul misiunilor ONU de menţinere a păcii.

Prima misiune de menținere a păcii a ONU, a fost instituită în la 29 mai 1948, atunci când a fost autorizată intervenția unui număr redus de observatori miltiari în Orientul Mijlociu care avea rolul de a monitoriza Acordul de Armistiţiu între Israel şi statele arabe.

În cei 65 de ani, misiunile ONU de menţinere a păcii au crescut în complexitate, au trecut de la monitorizarea încetării focului la revigorarea statelor aflate în conflict. Căştile albastre şi misiunile de civili colaborează la organizarea alegerilor, la înfiinţarea fortelor de poliţie şi a sistemului judiciar, promovează şi protejează drepturile omului, curăţă câmpurile de mine, promovează egalitatea de şanse, negociază dezarmarea voluntară a foştilor combatanţi şi ajută la reîntoarcerea refugiaţior. În ultimii ani a crescut rolul poliţei ONU, care acţionează după plecarea forţelor militare ONU şi formarea instituţiilor locale de securitate, informează tvr.ro.

În această zi, la sediul ONU din New York are loc o ceremonie în onoarea tuturor pacificatorilor care şi-au pierdut viaţa în timp ce au servit misiunilor ONU, fiind acordată cu acest prilej şi Medalia „Dag Hammarskjöld” postum celor care au căzut în misiunile de menţinere a păcii, în cursul anului precedent.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW