Mii de persoane au manifestat marți, la Paris, după încheierea ceremoniei și a defilării organizate de Ziua Națională a Franței, la chemarea mai multor centrale sindicale preocupate de starea sistemului sanitar ce s-a dovedit a nu fi pregătit pentru a face față valului de contaminați și de decese provocate de coronavirus. Spitale dotate necorespunzător, prea puține paturi, foarte puține cadre medicale, criză de echipamente și material protector – toate acestea au nemulțumit medicii, infirmierii și îngrijitorii din sistem. Deși președintele Macron a susținut în interviul acordat marți, după ceremonia organizată de Ziua Națională, că acum Franța este bine dotată medical, bine pregătită în fața unei eventuale reveniri a pandemiei, unii infirmieri protestatari au declarat presei că nu dispun nici în prezent de suficiente măști de protecție, iar virusul nu a dispărut și contaminați sunt în spitale.
Un acord semnat luni prevede că personalul medical (fără medici) urmează să primească o majorare a salariului în valoare de 180 euro lunar, deși angajații ceruseră un spor de 300 euro. Marți după amiază, coloana de protestatari a pornit din Place de la République către Place de la Bastille, loc simbolic pentru ziua de 14 iulie. Pe parcurs, însă, elemente extremiste infiltrate printre manifestanți au recurs la violenţe, îndeosebi împotriva forțelor de ordine care au răspuns prompt și în mai multe rânduri cu gaze lacrimogene, interpelări ale unora dintre persoanele violente.
Emmanuel Macron anunță obligativitatea purtării măștilor în toate spațiile publice închise
Președintele a evocat 1 august ca dată de intrare în vigoare a purtării obligatorii a măștii de protecție în toate spațiile publice închise, iar după data respectivă, în funcție de situația epidemiologică, masca și restricțiile sanitare împotriva propagării coronavirusului pot deveni obligatorii peste tot.
Evident, toată lumea s-a așteptat ca, în centrul conferinței de presă de după ceremoniile de Ziua Națională, Emmanuel Macron să se refere la criza Covid-19 care a costat Franța 30.000 de morți. El s-a referit de asemenea la faptul că pandemia a afectat grav economia, învățământul, a întârziat efectuarea unora din reformele promise la instalarea la Elysées (pensiile, şomajul, condițiile de muncă, salariile, sistemul fiscal). În opinia sa, perioada post-Covid este una specială, ce impune măsuri rapide de relansare și „reunirea” francezilor la reformarea unora din domeniile vieții politice, economice și sociale.
În spatele anunțurilor sale, ale opiniilor și planurilor sale politice viitoare, țin să releve unii comentatori politici francezi, se află până la urmă în joc și viitoarele alegeri prezidențiale la care nu este exclus ca Emmanuel Macron să candideze pentru un al doilea mandat.
” Președintele a evocat 1 august ca dată de intrare în vigoare a purtării obligatorii a măștii de protecție … ” Evocarea-i din trecut, nineaca/nineaco !