Apropiat summit Erdogan-Putin-Macron-Merkel consacrat crizei siriene

O întâlnire la vârf între Recep Erdogan, Emmanuel Macron, Vladimir Putin și Angela Merkel este anunțată de «Le Figaro», citând France Presse, pentru 27 noiembrie, la Istanbul. Purtătorul de cuvânt al președinției turce, Ibrahim Kalin, a precizat că, la acest summit, vor fi discutate în special situația din provincia siriană Idleb, ultimul mare bastion al forțelor rebele anti-Assad, precum și «aspecte ale procesului politic» vizând reglementarea conflictului armat ce devastează Siria începând din 2011.

Un comunicat oficial al Elysée confirmă participarea lui Emmanuel Macron la summitul de la Istanbul, cu precizarea că Franța «consideră prioritară favorizarea menținerii încetării focului în provincia Idleb pentru a se evita o catastrofă umanitară și un nou val de refugiați, precum și lansarea efectivă a unui proces politic» vizând soluționarea crizei siriene.

Așa cum s-a anunțat deja, Rusia, aliata lui Bashar al-Assad, și Turcia, susţinătoarea rebelilor, au încheiat la 17 septembrie un acord privind instalarea unei zone «demilitarizate» care să separe teritoriul insurgenților din Idleb de sectoare învecinate controlate de trupele Damascului. Termenul limită pentru crearea acestei zone a fost lunea trecută. Deși au mai existat schimburi de focuri, părțile acordului amintit sunt optimiste în privința prevenirii unui dezastru. Între deciziile de prevenire a unei astfel de evoluții figurează și cea dată rebelilor să se retragă din zona demilitarizată.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW