0.3 C
București
marți, 1 decembrie

Carlos Ghosn a fost revocat oficial de la conducerea Nissan

Carlos Ghosn a fost revocat din postul de director general al alianței Renault-Nissan-Mitsubishi de către Consiliul de administrație al grupului, reunit joi la Yokohama. Știrea respectivă a fost difuzată – spun unii, cu tam-tam – de canalul japonez de televiziune NHK şi preluată de agențiile internaționale de presă.

Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei și Finanțelor, urmează să-l întâlnească pe omologul său japonez, Hiroshige Seko, pentru a discuta probleme legate de situația și, de ce nu, prelungirea parteneriatului Renault-Nissan.

Potrivit postului de televiziune NHK, demiterea lui Ghosn a fost decisă prin vot unanim, prin ridicare de mână, de către membrii Consiliului de administrație. Cererea de demitere, s-a remarcat cu surprindere în informațiile presei, a fost cerută chiar de președintele executiv al Nissan, Hiroto Saikawa, selecționat și numit anul trecut în funcție de însuși Carlos Ghosn. După izbucnirea actualului scandal s-a aflat că, după ce Ghosn a salvat de la faliment grupul Nissan, în cadrul alianței cu Renault au început să apară disensiuni interne legate în special de repartizarea puterilor în cadrul alianței, disensiuni animate inclusiv de partenerul său, Hiroto Saikawa, desemnat acum în funcția de director general interimar al Nissan. Potrivit unor surse citate de agenția Reuters, constructorul Renault i-a cerut partenerului japonez să amâne totuși decizia privind destituirea lui Ghosn până la clarificarea situației acestuia. Nu a fost acceptată propunerea respectivă și, dimpotrivă, lucrurile s-au precipitat într-un ritm neobișnuit de rapid. Ultimele informații au confirmat că Ghosn se află într-o închisoare din Tokio, unde este deținut pentru o perioadă de 10 zile. Procurorul general din Tokio nu a precizat dacă a recunoscut sau nu faptele ce-i sunt reproșate.

O coincidență?

Pentru prima oară de la arestarea lui Ghosn, parchetul din Tokio a organizat o conferință de presă la care nu au fost făcute niciun fel de dezvăluri referitoare la ancheta în curs sau la acuzațiile ce-i sunt aduse patronului numărul unu mondial al Renault-Nissan-Mitsubishi. Dar, spun comentatorii de presă, faptul că parchetul a ales să țină conferința sa de presă în aceeași zi și la aceeași oră la care avea loc reuniunea Consiliului de administrație al Nissan nu este o coincidență. Parchetul din Tokio a vrut astfel să semnaleze că va continua, «cu toate mijloacele și sursele de care dispune», să adune toate acuzațiile la adresa lui Ghosn și să extindă investigațiile la chiar grupul Nissan. Concomitent, presa japoneză, în special «Asahi Shimbun», «Yomiuri Shimbun», publică articole în care sunt prezentate fapte, cifre – neoficiale încă și neverificate – despre motivele pentru care Ghosn a fost arestat: malversaţiuni financiare, nedeclararea imenselor sale venituri, utilizarea în scopuri personale a fondurilor firmei, dar mai ales despre acțiuni ale lui Ghosn ce au pus în inferioritate puterea părții japoneze în alianța cu Renault.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW