joi, 20 februarie, 2020
5.8 C
București

Costurile pentru locuințele verzi sunt prea mari pentru europeni

55% dintre europeni recunosc că ar putea face mai multe pentru a avea o locuință mai prietenoasă cu mediul. Din acest grup, 47% afirmă că lipsa fondurilor este o problemă, arată un studiu ING.

Costul este principalul motiv pentru care europenii nu iau măsuri să reducă impactul pe care casele lor îl au asupra mediului, conform ultimei analize a ING International Survey, care a analizat răspunsurile a aproximativ 15.000 de persoane din 13 țări din Europa, SUA și Australia.

70% din cetățenii europeni afirmă că „încearcă să mențină la un nivel scăzut impactul pe care casele lor îl au asupra mediului”. Cu toate acestea, 55% dintre respondenții europeni consideră că ar putea face mai mult.

Cei mai mulți respondenți care spun că lipsa fondurilor îi împiedică să ia măsuri pentru o locuință mai verde sunt din Italia, România și Franța (cu 56%), media europeană fiind la 47%.

Următoarele motive în clasamentul european sunt lipsa de informații (26%), dar și argumentul că fac deja destul (18%). Faptul că 1 din 4 europeni nu sunt siguri cum pot diminua impactul caselor lor asupra mediului indică o nevoie mai mare de educație pe întreg continentul.

Studiul ING International evidențiază adesea contraste puternice în ceea ce privește atitudinea față de finanțele personale în diferite culturi și locuri. Prin urmare, este frapant să vezi că toate cele 15 țări analizate au recunoscut că accesibilitatea este problema numărul unu pentru a face mai mult cu scopul de a reduce impactul pe care casele lor îl au asupra mediului” , a declarat Jessica Exton, cercetător comportamental în cadrul ING.

Comparația între țările europene

Maria Ferreira Sequeda, economist la ING a dezvoltat Indexul Locuințelor Verzi, utilizând datele din analiza IIS House and Morgages 2018 pentru a clasifica țările cu privire la atitudinea lor față de locuințele verzi, atât acum cât și pe viitor. Detalii privind Indexul de Locuințe Verzi, inclusiv metodologia, se află la sfârșitul acestui comunicat de presă.

Astfel, analiza arată că Austria și Germania sunt relativ mai active când vine vorba de locuințele sustenabile, plasându-le pe locul unu și doi, în comparație cu celelalte 15 țări analizate. În orice caz, cetățenii lor nu par doritori să îmbunătățească impactul pe care casele lor îl au asupra mediului în viitor (cu o atitudine ce îi duce spre coada clasamentului, pe locurile 10 și 12).

„ Atitudinea actuală față de locuințele sustenabile, care reflectă conștientizarea și eforturile oamenilor de a reduce impactul lor asupra mediului, nu prezic neapărat și atitudinea viitoare. În timp ce Austria și Germania conduc grupul în ceea ce privește grija actuală, ambele sunt sub medie în ceea ce privește eforturile viitoare în a deveni mai ecologici. Acest lucru se poate datora faptului că oamenii din aceste țări sunt destul de mulțumiți de eforturile lor actuale, au obținut deja un nivel înalt de conștientizare privind sustenabilitatea sau pur și simplu așteaptă ca alții să aibă mai multă inițiativă în viitor”, a comentat Maria Ferreira Sequeda, economist la ING.

Belgia și Franța au, în schimb, o atitudine mult mai negativă față de locuințele verzi în prezent (locul 11 și 8) și, de asemenea, nu doresc să îmbunătățească acest aspect în viitor, clasându-se pe locul 13 și 7 între celelalte țări europene analizate.

Căutarea unei noi locuințe

Atunci când caută o locuință nouă, jumătate dintre respondenții din Europa au întrebat despre caracteristicile de eficiență energetică (53%) și aproape 60% despre vechimea proprietății.

De remarcat este însă că motivația a două treimi dintre cei care au întrebat despre vechime, eficiență energetică și alte caracteristici ale casei, a fost de a se asigura că își pot plăti facturile, cum sunt exemplele Cehiei (86%) și Marii Britanii (81%).

S-ar putea să devin mai ecologic – dacă altcineva mă ajută să plătesc”

Acest sondaj a mai arătat că opt din zece europeni ar considera utilă o subvenționare oferită de guvern la achiziția de instalații eficiente din punct de vedere energetic pentru casele lor, același procent fiind valabil și pentru subvenționarea a jumătate din costul panourilor solare pentru casele lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Calendar

Astăzi La Grand Cinema&More (15.40, 20.45, 22.30), Happy Cinema (16.30, 18.00), Cinemax Veranda (15.50,...

Primul laborator dotat cu inteligență artificială, deschis la Academia de Studii Economice din București, cu sprijinul Microsoft

Microsoft a lansat ieri primul laborator dotat cu inteligență artificială în cadrul Academiei de Studii Economice din București (ASE),...

Valentin Ionescu: ASF și EIOPA, exercițiu comun de evaluare a pieței asigurărilor

Directorul Direcţiei de Strategie și Stabilitate Financiară în cadrul ASF, domnul Valentin Ionescu, a declarat: ”Având în vedere evoluțiile pe piața asigurărilor și timpul trecut...

TRENDING

Lansarea proiectului „Modernizarea activității CALITIPREST S.R.L prin achiziționarea de echipamente”

S.C.CALITIPREST S.R.L., în calitate de Beneficiar,  implementează proiectul „Modernizarea...