12.3 C
București
vineri, 16 aprilie

Retragerea militarilor americani din Siria situează Turcia în «centrul jocului regional»

Donald Trump îi transferă practic lui Recep Erdogan «soluționarea terorismului» în Siria.Turcia profită de plecarea trupelor americane din Siria pentru a rămâne factor decisiv în zonă și a-și atinge obiectivul esențial: prevenirea apariției unei regiuni kurde autonome în nordul Siriei.

Președinția turcă l-a invitat pe Donald Trump în vizită oficială la Ankara, iar diplomați turci avertizează Franța în legătură cu poziția acesteia față de kurzi.

Corespondenți de presă aflați în aceste zile la Istanbul scriu despre o evoluție cel puțin surprinzătoare în criza siriană. Retragerea trupelor americane din Siria îl situează pe Recep Erdogan în centrul jocului regional. Pentru Ankara, aceasta este o ocazie unică pentru a-și institui influența în nordul Siriei și a eradica forțele kurde pe care Erdogan le consideră teroriste. «În cazul în care militarii francezi aflați în Siria vor rămâne să protejeze kurzii, a avertizat Mevlut Cavusoglu, șeful diplomației turce, acest lucru nu va fi benefic pentru nimeni».

Turcia își dislocă rapid trupe la frontiera cu Siria

De neimaginat în urmă cu câteva săptămâni, Casa Albă a răspuns «pozitiv» invitației de a face o vizită oficială în Turcia. Între timp au loc pregătiri rapide pentru retragerea americanilor din Siria, prezenți în zonele apropiate de frontiera cu Turcia. În cursul acestei săptămâni, o delegație militară și diplomatică americană de înalt nivel va sosi la Ankara pentru «a coordona, împreună cu Turcia, mișcările în teren». La rândul său, Turcia se grăbește să profite de retragerea americană. Corespondentul RFI la Istanbul informează că armata turcă a amplasat deja militari și material militar de-a lungul frontierei cu Siria, cu intenția de a prelua ștafeta îndată ce va fi posibil, după plecarea americanilor. Este evident – pentru corespondenții agențiilor internaționale de presă – că Ankara pregătește o ofensivă împotriva kurzilor, impunându-se în zona respectivă înaintea Rusiei și a Iranului. Donald Trump abandonează forțele arabo-kurde, susținute financiar de administrația Obama pentru a combate Statul Islamic. Este vorba de grupurile YPG (unitățile kurde) și rebelii anti-Assad, pe care Erdogan îi consideră teroriști. Este bine cunoscut obiectivul lui Erdogan: acela de a evita constituirea unei zone kurde autonome în nordul Siriei.

Intervenție rapidă

Președintele Erdogan nu a așteptat nici măcar 24 de ore pentru a-și desfășura trupe la frontiera cu nordul Siriei. Imediat au pornit spre localitatea Manbi adevărate convoaie cu trupe și material pentru a le implanta exact în zona în care își au bazele kurzii și milițiile arabe anti-Assad, coloana vertebrală a Forțelor democratice siriene care au luptat și continuă lupta împotriva jihadiştilor Daech. Ministrul turc de Externe, Mevlüt Cavusoglu, a declarat deschis că Turcia este hotărâtă să lanseze «cât mai repede posibil» o operațiune contra kurzilor sirieni aflați la est de Eufrat.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW