Opt state beneficiază totuși de «derogări». Într-o declarație comună, UE, Franța, Germania, Regatul Unit și-au exprimat «regretul» față de decizia americană și se angajează să acționeze în continuare pentru punerea în practică a acordului internațional nuclear încheiat în 2015 cu Iranul.
Sancțiunile pe care Washingtonul le reinstituie începând de luni privesc sectoarele energie, construcțiile navale și sectorul bancar. «În scopul maximizării efectelor campaniei de presiuni a președintelui Donald Trump, noi am lucrat îndeaproape cu alte țări pentru reducerea la maximum a exporturilor iraniene de petrol», a declarat secretarul de stat american Mike Pompeo. Opt țări vor beneficia totuși de derogări, fiind autorizate temporar să continue importurile de petrol iranian. Dar, a explicat Pompeo, derogările au fost date «deoarece țările respective și-au redus într-o manieră semnificativă importurile de țiței și au cooperat pe alte fronturi, înaintând serios către oprirea definitivă a acestor importuri». Lista țărilor respective nu este deocamdată publică, dar surse informate de la Washington spun că printre ele nu se află nicio țară membră a Uniunii Europene. Turcia face parte dintre beneficiarii derogării, a confirmat ministrul turc al Energiei, Fatih Dönmez, citat de agenția turcă de presă Anadolu. Coreea de Sud, India și chiar China ar putea figura de asemenea printre statele beneficiare ale derogării. De remarcat faptul că, anterior, precedenta administrație democrată a lui Barack Obama acordase derogări unui număr de… 20 de state. Un alt anunţ al Washingtonului reține în acest moment atenția presei. Secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, a confirmat elaborarea unei liste de 700 de persoane și entități ce se adaugă la «lista neagră» americană a celor afectați de sancțiuni. Numele lor va fi cunoscut tot luni.
UE, Franța, Germania, Regatul Unit «regretă» noua decizie americană
Într-o declarație comună, citată de Radio France Internationale, Uniunea Europeană, Franța, Germania și Marea Britanie regretă decizia Washingtonului de a restabili sancțiunile împotriva Iranului și își reafirmă obiectivul lor «de a proteja actorii economici europeni angajați în schimburi comerciale legitime cu Iranul». Este reafirmat de asemenea angajamentul lor vizând punerea în aplicare a acordului nuclear din 2015 cu Iranul și așteaptă din partea Teheranului un «rol constructiv».