Studiu Novakid.ro
Pregătirea pentru cele mai importante examene din timpul școlii – Evaluarea Națională și Bacalaureatul – îi implică nu doar pe elevi, ci și pe părinți. În parcursul educațional, aceștia din urmă caută soluții pentru a le oferi copiilor sprijinul necesar, apelând inclusiv la ore suplimentare de studiu. Însă nu e de mirare, dat fiind numărul cursanților dintr-o clasă – adesea mult prea mare pentru a permite profesorilor să acorde atenție individuală.
Observând această situație și dorind să afle mai multe despre percepția părinților față de sistemul educațional, Novakid, platforma de limba engleză dedicată celor cu vârste între 4-12 ani, a efectuat un sondaj în rândul a 4 țări, printre care și România. Datele au fost colectate în luna februarie 2025, studiul incluzând 300 de participanți români, ale căror păreri sunt prezentate în acest material.
Abilități-cheie pentru succesul elevilor
Un subiect des discutat atât de către adulți, cât și de cei implicați direct în educație este reprezentat de conținutul predat: cât de bine se adaptează acesta la realitatea prezentului și cât de potrivit este pentru dezvoltarea juniorilor. Întrebați fiind de relevanța programei școlare pentru nevoile actuale ale micuților, 48% dintre respondenții români o consideră adecvată, pe când 26% se poziționează la polul opus.
În privința abilităților pe care ar trebui să se concentreze în mod special sistemul educațional, părinții din țara noastră au menționat: creativitatea (66%), abilitățile de comunicare (65%), logică și argumentare (49%), abilitățile de gestionare a stresului (45%), competențele tehnologice (38%) și gândirea critică (30%). Interesant este că 44% dintre părinți consideră că instituțiile de învățământ nu reușesc să trateze suficient de bine aspectele amintite, în timp ce 34% apreciază că există un efort real în această direcție.
Îmbunătățiri ce pot fi aduse mediului educațional
Pentru a se asigura un viitor plin de oportunități copiilor, mediul educațional trebuie să fie deschis către transformare. Printre cei mai importanți factori capabili să ofere o îmbunătățire, conform respondenților din România, se numără: actualizarea curriculumului (56%), formarea și perfecționarea constantă a cadrelor didactice (47%), introducerea unor materii care să dezvolte abilități de viață (40%), investiții în infrastructură (40%), dar și susținerea sănătății emoționale și mentale a copiilor (40%).
De pe listă nu au lipsit nici: promovarea activităților extrașcolare (37%), îmbunătățirea colaborării dintre școală și familie (32%), îmbunătățirea sistemului de evaluare, punând mai puțin accent pe memorare și mai mult accent pe gândire critică (31%), reducerea numărului de elevi dintr-o clasă, pentru a permite o educație personalizată (30%) și implementarea materialelor didactice bazate pe tehnologie (28%).
Importanța metodelor de evaluare
La fel ca în cazul examenelor, testele periodice de evaluare necesită pregătire și multă atenție. Ele reprezintă un instrument util pentru consolidarea și aprofundarea cunoștințelor, însă atunci când sunt prea frecvente, dificile sau neanunțate, pot genera stres în rândul elevilor.
38% dintre părinții români chestionați consideră că metodele de evaluare sunt mai degrabă orientate spre memorare și nu reflectă abilitățile practice sau gândirea critică, 28% că sunt corecte și obiective, 27% că sunt prea frecvente, 27% că nu oferă suficient feedback, 26% că trec cu vederea abilitățile individuale ale copiilor, lăsându-i pe unii în dezavantaj, 25% că sunt puternic structurate, îngrădind creativitatea elevilor, 22% că pun prea mult accent pe rezultate și prea puțin accent pe procesul de studiu în sine, 13% că sunt gândite astfel încât creativitatea și implicarea elevului să fie dezvoltate, 12% că sunt utile, însă ar trebui adaptate la ritmul individual de învățare, iar 9% că sunt prea exigente, afectând încrederea și motivația copiilor, mai ales la vârste fragede.
În contextul dat, o variantă mai productivă ar putea fi evaluarea formativă. Ea presupune feedback constant, nu doar la sfârșitul capitolelor, ajutându-i pe elevi să-și îmbunătățească performanțele pe parcursul actului educațional. Această metodă este aplicată și în cadrul lecțiilor online Novakid, facilitând interiorizarea cunoștințelor de limba engleză.
Merită amintit faptul că platforma EdTech se poziționează drept un sprijin pentru dezvoltarea juniorilor, încurajându-i să dobândească abilități cheie pentru viața de adult, dar și pentru sistemul de învățământ. Acest lucru este susținut de diversele studii derulate, care au adus în atenție informații utile deopotrivă mediului educațional privat și celui public. Rezultatele extinse ale sondajului prezentat pot fi parcurse integral aici, pe blogul oficial al Novakid România.